A Doktor Balaton a jelöltek közt

2021.06.03. 11:00

Mozgóképfesztivál: balatonfüredi díjátadó

Nyilvánosságra hozták, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület által delegált előzsűri kategóriánként melyik öt alkotást és alkotót jelöli a Magyar Mozgókép Díjakra.

Rimányi Zita

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Toxikoma, a HAB, az Így vagy tökéletes és a Hasadék versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Horvát Lili, Herendi Gábor, Dombrovszky Linda, Felméri Cecília és Nagy Dénes a legjobb rendező díj öt nevezettje, Kerekes Vicát, Stork Natasát, Gubás Gabit, Béres Mártát és Hámori Ildikót jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, míg Gáspár Tibor, Fekete Ernő, Molnár Áron, Molnár Levente és Bán János közül kerül majd ki a legjobb férfi főszereplő. Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztanak. Ebben a kategóriában Felméri Cecília a Spirál, Lakos Nóra a HAB, Krasznahorkai Balázs a Hasadék, Nagy Dénes a Természetes fény és Varsics Péter az Így vagy tökéletes rendezője között dől majd el a díj sorsa. Az ünnepélyes díjátadót június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják meg, Balatonfüreden.

A legjobb tévéfilm öt jelöltje a Pilátus és a Don Juan kopaszodik – mindkettőt Dombrovszky Linda rendezte -, Madarász Isti Ecc-Pecc című munkája, Cseke Péter Csoportterápia című alkotása és a Pacsirta, Paczolay Béla rendezésében. A legjobb tévéfilm sorozat díját is kiosztják, bár ebben a kategóriában csak három jelölt volt: A martfűi rém, A mi kis falunk és a Doktor Balaton.

A kisjátékfilmek között az Ezerkilencszáztizenkilenc (Bozsogi János), az Anja (Baranyi Gábor Benő), a Defekt (Gál Sándor), a Zuniverzum (Oláh Kata) és A taxis (Béres László) kapott jelölést a Magyar Mozgókép Díjra, az animációs filmek között az öt jelölt a Világzabáló és visszaállító (Cakó Ferenc), a Pá kis panelom! (Darabos Éva), Az utolsó mese (Búzási Gyopár Orsolya), a Még emlékszem (Chilton Flóra) és a Moholymotion (Darabos Éva, Kádár Melinda, Korcsok Lili, Mákó Borbála). Az egész estés dokumentumfilmek versenyébe a Ma is meghaltam százszor (Géczy Dávid, Janovics Zoltán), A mi Kodályunk (Petrovics Eszter), a Vadlovak – Hortobágyi mese (Török Zoltán), a Mesék a zárkából (Visky Ábel) és a Kövek (Dobray György) jutott be, míg a rövid dokumentumfilm kategóriában a Népirtás Pozsonyligetfalun (Udvardy Zoltán, Géczy Dávid), a Megbélyegzetten – 1968 (Varga Ágota), Az idegek játéka (Sopsits Árpád), a Trónfosztott királyság (Borbás Barnabás, Réti László) és a Vád nélkül (Kisfaludy András) az öt jelölt.

A legtöbb szavazatot kapott öt-öt alkotás és alkotó közül a Magyar Filmakadémia tagjai közül választott zsűri dönt majd a nyertesekről a húsz kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában