Bondoró-barátok fesztiváléhsége

2021.06.11. 20:00

Számos meglepetéssel vár a hétvégén Kapolcs

A Bondoró Utcaszínház Fesztivál a műfaj művelőinek baráti találkozója is, ettől páratlan a rendezvénysorozat hangulata az érdeklődők számára. Most hétvégén harmadszor tartják meg. A péntek délutáni megnyitó előtt masírbanda zenéjére vonulhattak együtt az érdeklődők a fellépőkkel a vidám, jelmezes menetben.

Rimányi Zita

20210611 Kapolcs. Bondoró fesztivál nyitó ceremónia Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

- Több mint egy évig terveztük, készítettük elő az idei programokat. Gazdag a kínálat, nyolc helyszínen több mint száz esemény, koncert, látványos bemutató szórakoztatja a vendégeket. Számos meglepetés vár mindenkit a hétvégén, és nem utolsósorban kézművesvásár, helyi ételek, italok. Ezúttal egy nagyobb színpadot is felépíttettünk – mondta el Virág Zsóka fesztiváligazgató. Márvány Péter kapolcsi polgármester pedig a hivatalos megnyitón azt kívánta a kiállítóknak, a fellépőknek, a látogatóknak is, hogy érezzék magukat jól településükön és térjenek oda vissza minél többször. Úgy véli, hogy az utóbbi időszak eseményszünetei miatt, amit a koronavírusjárvány indokolt, nőtt a fesztiváléhség a legtöbbekben.

Óriásbábok, gólyalábasok, zenészek menetéhez csatlakoztak a vendégek és felvonultak a kapolcsi Kecskekőhöz, a domboldalra, a fesztivál megnyitójára

A Mágustones fúvószenekar is szívesen jött el harmadszor a Bondoróra. Tagjai Budapesten és a Duna-kanyarban élnek, világzenét játszanak és magukat masírbandának nevezik, azaz vonulás közben adják elő jórészt saját számaikat és híresebb dalok feldolgozásait. A cirkuszkavalkád hangulat, ami jellemzi őket, jól illet a pénteki kapolcsi fesztiválnyitóhoz. Szerintük a Bondoró azért is különleges, mert évente egyszer alkalmat ad arra, hogy az utcaszínház műfaját művelők találkozhassanak.

A köztük kialakult baráti kötelékek miatt is bensőséges ez a rendezvény, amelyet a helyszínéül szolgáló falu központi részén, a vízimalom melletti szigeten, annak környékén tartanak meg. Hérics Tímea családtagjaival érkezett ide Győrből. Elsősorban fazekasok munkáira voltak kíváncsiak, vásároltak, rendeltek is tőlük.

A kürtőskalácsot kóstolták meg és a malomról készítettek fotókat. Kapolcsot, a művészeteket bemutató udvarait már régóta ismerik. Az egyik Horváth Gáborék kedves, manókkal, gombákkal teli birodalma. Felesége, Szabó Eszter és sógornője, Bubu Tímár Éva készíti a mesebeli alakokat és már a gyerekeik is segítenek nekik. A férfi pedig szalagokból álló árnyékolóval díszítette fel portájukat, ahol kerti tó, szőnyegekkel leterített pihenőhely is várja a vendégeket, ezen a hétvégén is. Horváth Gábor szerint életük és alkotómunkájuk összefonódik, ezért éreznek gyakran örömet, boldogságot, és ezért nyitottak saját házuknál is a műveikre kíváncsiak látogatásaira. Élvezik, hogy beszélgethetnek azokkal, akiknek majd az otthonaiba kerülnek kerámiafiguráik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában