A nyári művészeti tábor célja a népi kultúra megszerettetése volt

Általános iskolás korú gyermekek részére szervezett ingyenes nyári tábort a helyi Kenderszer Egyesület, a népi hagyományok megkedveltetése, átörökítése céljából Takácsiban.

Laskovics Márió

Csoportképen a nyári művészeti tábor résztvevői

Fotó: Takácsi Kenderszer Egyesület

A Takácsi Kenderszer Kulturális Egyesület a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert összegből Takácsi Gyerek Czéhek címmel egyhetes nyári művészeti tábort tartott július elején 41 gyermek részére 6-14 éves korig. A szakmai program megvalósulását emellett a Takácsi Iskoláért és Tanulókért Alapítvány, valamint magánszemélyek is támogatták, az önkormányzat pedig a helyszínt biztosította, tudtuk meg Bakó Ildikó szervezőtől.

A nap reggeli tornával indult, a tízórait követően jöttek a kötött foglalkozások. A 6-7, 8-10 és 11-14 évesek csoportjai óránként váltva egymást ismerkedtek a néptánccal, -zenével és a kézművességgel. Ebéd után mesét hallgattak, társasjátékoztak, játszottak, rajzoltak, festettek, végül sorversenyeztek.

A gyerekek szőttek és kötelet is vertek
Fotó: Takácsi Kenderszer Egyesület

– A népművészeti tagozaton nyertes pályázatot Bakó Éva írta meg. A résztvevő gyermekeket kor szerint három csoportra bontottuk. A néptáncot Vida Anna néptánctanár, a népzenét Nagy Iványi Katalin népi kórusvezető, citeraoktató, klarinéttanár, a kézműves foglalkozásokat pedig jómagam tartottam nekik, így megismerkedhettek a tojásírás élő hagyományával, amely 2019-ben felkerült a Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Mivel a falu a híres takácsokról kapta nevét, ezért vendégként Lőrincz Péter szövőmester és Dormán Luca szövő vezette be a részvevőket a szövés rejtelmeibe két napon át. Kenderből készültek nyakláncok, karkötők, festettek pamutcsíkokat, amit hajpántnak, övnek fontak össze, és kötelet is vertek. Kukoricaszárból a fiúk tutajt alkottak, batikoltunk képet, kendőt, illetve volt gyöngyfűzés is. A lebonyolításban az egyesület tagjai – név szerint Bakó Éva, Bíró Lászlóné, Böröczki Gyuláné, Kölkedi Tiborné, Kiss Vendelné –, illetve a Türr gimnázium diákjai közösségi szolgálatosként segítettek – részletezte Bakó Ildikó népi iparművész, hozzátéve, Borsodi László birtokán házi állatokat simogattak, a gyerekeknek nagy élmény volt a hordóvonatozás a tó körül. Zárásként bemutatót és kiállítást rendeztek a szülőknek.

Csoportképen a nyári művészeti tábor résztvevői
Fotó: Takácsi Kenderszer Egyesület

– Célunk a népművészeten keresztül a gyermekek ismereteinek bővítése, a népi kultúra megszerettetése volt, hogy legyen kedvük mindezeket szakköri munkában folytatni. Az ingyenes tábor a családok számára is segítség volt, főleg ahol már elfogyott a szülők szabadsága. Tervezzük jövőre is megrendezni, köszönhetően a Magyar Falu Program civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása elnevezésű pályázatán a Takácsi Mesterségek Háza Alapítvány által elnyert támogatásnak – jegyezte meg Bakó Ildikó, az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában