Ismét Reguly-fesztivált rendeznek Zircen

Immár harmadszor rendezik meg ezen a hétvégén Reguly Antal születésnapjához, július 11-hez kapcsolódva a Reguly-fesztivált, aminek nyitóprogramja a Magyar Népmese Színház előadása lesz július 9-én, pénteken 17 órakor a Rákóczi téren.

Juhász-Léhi István

Reguly Antal születésének 201. évfordulójára a Barátság parkban emlékeztek

Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

Ruttkay-Miklián Eszter igazgató a Naplónak elmondta, hogy 16 órától a Rákóczi téren várja az érdeklődőket Laczkó Péter vándorfényképész, aki hagyományosan napfénnyel fotózik, lemezre.

Egy egészen különleges kiállítás tekinthető meg a Rákóczi téren – rossz idő esetén a művelődési ház Alkotmány utcai épületében –, a város főterén, az Országzászló mellett állítják fel Dávid Botond alkotását, a Geofolk projekt eredményét. A székelyudvarhelyi fotóművész nem kevesebbet tűzött ki célul magának, mint hogy fényképeken összegyűjtse a világ összes népviseletét. A gyűjteményt egyelőre saját maga állítja elő, országot-világot járva, de szívesen fogad segítséget is.

- Aki teheti, viseletben jöjjön: hadd kerüljön a Zirc környéki viselet is a Geofolk archívumába! – kérte az igazgató. A kiállítás július 9-én 18 órakor a Rákóczi téren nyílik. A Geofolk különleges szabadtéri kiállítását a világ népviseleteiről a hagyományos bakonyi népviseletek, öltözködési szokások évtizedek óta elhivatott kutatója, S. Lackovits Emőke néprajzkutató nyitja meg. A megnyitón Baky Anna, Petus Mónika és Vajda-Szekrényes Zita népdalénekes is közreműködik.

A pénteki napra a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes műsora teszi fel a koronát: idei előadásukban is élőzenével kísért bakonyi táncokat láthatunk 19 órai kezdettel, amelyet táncház követ Vastag Richárddal, a táncegyüttes vezetőjével.

A hagyományőrző együttes évek óta vizsgálja, kutatja a bakonyi falvak még fellelhető táncait, dalkincsét és viseletét, így kimagasló színvonalon őrzik és éltetik térségünk táncos hagyományait. 2019-ben óriási sikert értek el: a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezésében a hagyományőrző együttesek országos találkozóján a Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes elnyerte a kiválóan minősült együttes címet.

Szombaton is 17 órakor kezdődik a program, de Laczkó Péter vándorfényképész egész nap várja az érdeklődőket. Közös koszorúzást rendeznek a Reguly-szobornál, majd 8-ig a sétány mellett lesz kirakodóvásár, hennatetoválás és hanti sátor is. A múzeumban 17 órától kvíz várja a játszani vágyókat, közben kézműves foglalkozások is lesznek, nemezeléssel. 19 órakor az őshaza kereséséről tartanak beszélgetést: Szécsi Noémi író és Sudár Balázs történész lesznek a vendégek a témában. 21 órától kertmozival, Szemző Tibor Körösi-Csoma-filmjével várják a vendégeket. A film mesemondója a nemrégiben elhunyt Törőcsik Mari.

A zárónap Reguly Antal 202. születésnapja, aminek apropóján 14 órakor lesz gyülekező a Rákóczi téren, és egy kör túrát terveznek a szervezők, majd vissza, a Barátság parkba ér majd a menet. A program batyus bállal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában