Két jeles nap Mencshely értékeinek nyomában

„Mencshelyi értékek nyomában” címmel szerveztek nagyszabású rendezvényt a településen a közelmúltban. A helyi értékek szemléjét célzó, előadásokkal, kiállításokkal és értéktúrával kiegészült kétnapos, augusztusi programsorozat a „Hungarikum pályázat” révén valósulhatott meg.

Molnár Sándor

Forrás: Pető Piroska

Fotó: Picasa

A nyitónapon Szabó Zoltán polgármester mellett Balogh Ernőné, az Értéktár Bizottság elnöke üdvözölte a megjelenteket az értékek sokaságát felvonultató Kultúrházban. Balogh Ernőné ismertette a programpontokat, és köszöntötte Pető Piroskát, aki a pályázat koordinálásában és az értékek fényképes, illetve túra keretében történő ismertetésében vállalt szerepet. A mencshelyi értékek ünnepén vendégként jelen volt többek között Baloghné Uracs Marianna, az NMI megyei igazgatója, Papp Tamás, a Megyei Értéktár Bizottság tagja, Vonsik Zsuzsanna, az Országos Csipkékészítő Egyesület elnöke, Nagy Vincéné csipkekészítő, a Népművészet Mestere, Nemeshany és Balatonendréd csipkés delegációja, valamint Balogh Károly, Helvécia polgármestere és a település küldöttsége is.

Pető Piroska, Balogh Ernőné és Szabó Zoltán polgármester a megnyitón Fotó: Tamás Ákos

A rendezvényen elsőként a Veszprém Megyei Értéktárban is jegyzett, helyi csipke került fókuszba. „Büszkeségünk, a mencshelyi vert csipke” címmel hangzott el Balogh Ernőné előadása, amely a csipkeverés múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a hagyomány tiszteletéről és éltetéséről szólt. Az előadó a helyi értéktár bizottság példaértékű munkájáról is beszámolt. Majd virágcsokorral köszöntöttek két, még közöttünk élő, a vert csipke hagyományát megteremtő, napjainkban is alkotó idős asszonyt, Kuti Dezsőnét és Gazdag Ernőnét. Ezt követően nyílt meg a közel száz csipkealkotást felvonultató, egyedülálló tárlat, és a helyi értéktár egyedi értékeit fotókon bemutató, értéktablókkal kiegészített fotókiállítás.

Következő programpontként megkoszorúzták Gazdag Károlyné Isó Lujza, a mencshelyi vert csipke megteremtőjének emléktábláját a Falumúzeumnál. A múzeumban lehetőség nyílt a kiállított csipkék és egyéb tárgyak szemrevételezésére, majd a Kultúrházban csipkeverő műhelyfoglalkozás kezdődött, amelynek során az érdeklődők kipróbálhatták ezt a különleges tevékenységet. A Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör és az Örökségünk Csipkekör tagjai a gyermekekkel is igyekeztek megismertetni, megszerettetni a csipkézést. A műhelymunka során értékes szakmai beszélgetés, vidám, közösségépítő együttlét alakult ki, amelybe az ország más csipkézéssel foglalkozó településeiről érkezők is bekapcsolódtak.

A helyi értéktár egyedi értékeit fényképeken bemutató, értéktablókkal kiegészített fotókiállítás is nyílt Fotó: Pető Piroska

A második napon „Egy apró falu nagy értékei” címmel tartott előadást Pető Piroska okleveles környezetmérnök, fotográfus a mencshelyi értéktár felépítéséről és az értékek jellemzőiről. Az interaktív beszélgetésbe átváltó eszmecsere zárásaként az értéktár bővítéséről, a még felkutatandó, jegyzendő, védendő értékekről esett szó. Az előadást követően indult a falu értékeit felfűző Értéktúra, Pető Piroska túravezető irányításával. A község épített örökségének számba vétele után a csapat a Halom-hegy vulkánját vette célba. A megyei értéktár részeként nagyra becsült Kossuth kilátó és vulkán tanösvény végig járása alkalmával többen megemlékeztek gyerekkori élményeikről, és az akkori mencshelyi életről. A program – egy pohár kiváló mencshelyi bor mellett – a Madaras pincénél zárult a szőlő- és borkultúrájáról híres hegy Balaton felé néző lejtőjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában