Az egész éves borászati munka gyümölcsét ünnepelték Takácsiban

Helyi nedűmustrával, jelmezes felvonulással, az alkalomra készült dekorációkkal, népművészeti előadásokkal és bállal ünnepelték meg az idei szüretet.

Laskovics Márió

A legszebben díszített portákat is díjazták

Fotó: Laskovics Márió

Tizenharmadik alkalommal rendeztek szüreti napot szombaton a községben. Délután jelmezes felvonulással kezdődött a program, a menet Németh Dénes Népzenekarának és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület gyermekcsoportjainak köszönhetően énekszóval, muzsikával, néptánccal haladt végig a falun. Később a kultúrház udvarán felállított sátorban Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében felidézte, régebben két fontos ünnep volt a falusi életben: az arató és a szüreti fesztivál. A szüret az egész éves munka gyümölcse, a szőlő már kipréselve a kádakban. Ennek örömére ételeket készítettek, a borosgazdák meghívták, kínálták a falu népét.

– Az egykori társadalmi élet jelentős része volt. Azáltal, hogy vannak a helyi Kenderszer Kulturális Egyesülethez hasonlóan lelkes civil szerveződések, a szüreti hagyományok felélénkülhetnek, reneszánszát élheti e népszokás. A közösségi együttlét a lényeg, jó hangulattal – fűzte hozzá Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében üdvözölte a szüreti hagyományok újraélését
Fotó: Laskovics Márió

Bakó Ildikó egyesületi elnök a Naplónak nyilatkozva elmondta, két pályázati forrásból fedezték a hagyományőrző közösségi programot. Az egyesület a Nemzeti Kulturális Alaptól 450 ezer, a Takácsi Mesterségek Háza Alapítvány pedig a Magyar Falu Programból civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatására közel kétmillió forinthoz jutott. Utóbbi összegből egyebek mellett még nyári gyermektábort szerveznek.

A legszebben díszített portákat is díjazták
Fotó: Laskovics Márió

Átadták a legjobb helyi borok és pálinkák díjait. A nedűket bronz, ezüst és arany minősítéssel illeték, Borsos Gyula például több oklevélnek is örülhetett. A legszebb porták versenyében a harmadik Bódi Vilmosné, a második Borsos László, a győztes Farkasdi Judit lett. Fellépett Ambrus „Csángó” Gyula énekes, Németh Dénes Népzenekara, a Vadvirág néptáncosai, a helyi Kenderszer Népdalkör és Néptánccsoport, valamint a Szó és Kép Színpad A lajstrom című vásári komédiával. Dancs Annamari, a Magyar Operettszínház művésze és Kádár Szabolcs János musical-operett színész műsorát követően tombolasorsolás és szüreti bál Antika Antiival zárta a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában