Jubileumot ünnepel az Ajkai Képzőművészeti Egyesület

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az Ajkai Képzőművészeti Egyesület a múlt csütörtökön nyílt tárlattal a Nagy László Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

Az Ajkai Képzőművészeti Egyesület 25 éves fennállása alkalmából nyílt tárlat a közelmúltban a Nagy László Művelődési Központban

Fotó: Györkös József

A megnyitón Dorner László alpolgármester köszöntőjében méltatta a kör tagjait, tehetségüket, vidámságukat, bohémságukat.

– A 16 tagú Ajkai Képzőművészeti Egyesületben festők, faragók, szobrászok tevékenykednek. Munkájuk sokrétű, akril, selyem, grafika, színes monotípia, olajfestés, szobrászat, fafaragás – mind közel áll hozzájuk. Dolgoznak agyaggal, fával, vassal, fémlemezzel, kővel. Mára ismertek lettek határainkon kívül is, folyamatosan hallatnak magukról csoportos és egyéni kiállításokon, belföldön és külföldön egyaránt.

– A tanulást, fejlődést pedig segítik számukra a táborok, miközben szívesen át is adják tudásukat. Foglalkoznak a gyerekekkel, hogy megtanítsák nekik a művészet alapjait. Ugyanakkor feladatuknak tartják az együtt maradást, az önmegvalósítás érvényét, a természetben való otthonosságot, az anyaggal való bánni tudást, a megmutatás igényét, valamint annak elfogadtatását, hogy a művészet szebbé, teljesebbé, boldogabbá teszi életünket – mondta az alpolgármester.

Hozzátette, hogy az egyesület tagjai a tárlatra az elmúlt évek munkáiból válogattak, különböző egyéniségükről, látásmódjukról árulkodnak a képek, amelyek hol erősítik, hol kioltják egymást. Alkotásaikban látható a megélt élmények átadásának kényszere, de érezhetjük, hogy az idő múlásával nem a megszerzett tudásra büszkék, sokkal inkább a világ még meg nem ismert oldalára kíváncsiak. A művek sugallják, hogy a művész fogékony az újra, kész az ismeretlen történések befogadására, annak művészi tolmácsolására – sorolta Dorner László, aki méltatta Papp Béláné háttérmunkáját, elismeréssel szólt az alapítókról, az egyesület korábbi vezetőiről, a munkát segítő művésztanárokról és az időközben elhunyt tagokról is.

Az Ajkai Képzőművészeti Egyesület 25 éves fennállása alkalmából nyílt tárlat a közelmúltban a Nagy László Művelődési Központban Fotó: Györkös József

A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre írásban üdvözölte a képzőművészeket, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő elismerő oklevelet adományozott az egyesület elnökének, Papp Bélának áldozatos kulturális és művészeti tevékenységéért, eredményes közösségépítő munkájáért. Az egyesület tagjai ugyancsak megköszönték a vezető munkáját, azt, hogy közel húsz éve tevékenykedik értük, majd egy-egy alkotással hálálták meg támogatóiknak a segítséget. A megnyitón a kör tagjaival együtt ünnepeltek az erdélyi, németországi testvérvárosok küldöttei, a Devecseri Képzőművész Kör tagjai. A Tapolcai Képzőművészeti Kör vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsanna külön köszöntötte az ünneplő csoportot.

Az ünnepségen Bábics Valéria, Németh Noémi és Németh László működött közre.

A kiállítás szeptember 17-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában