Örömet lelnek a felkészülésben, örömet szereznek közönségüknek a szeniorok

Nem a profizmus a lényeg színpadi elő­adásainknál, ugyanis bárki bakizhat. Az a fontos, hogy együtt élvezzük az érzelmeknek, a szeretetnek, a kapcsolatápolásnak ezt a kifejezési módját – állítják a Dudaron megtartott III. Szenior Találkozó résztvevői. A programról már megjelent tudósítás a Naplóban, ezúttal a fellépők közül megszólítottak és a házigazdák nyilatkozatait foglaltuk össze.

Rimányi Zita

A veszprémi Bónusz Nyugdíjasklub irodalmi színpadot, színjátszó és tánccsoportokat is működtet

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Friss nyugdíjasként léptem be nemrégiben a helyi nyugdíjasklubba, és nagyon jól érzem magam a társaim között. Összetartó közösségben lehetek, számos programhoz csatlakozhatok. Hosszan sorolhatnám, mennyi helyen voltunk már együtt. Persze a családtagjaimmal el szoktunk menni kirándulni, részt veszünk kulturális eseményeken, de a férjem még munkába jár, és nekem jólesik, hogy a szabadidőmben a kortársaimmal is lehetek. Hasonló mindannyiunk érzésvilága, az érdeklődési körünk, hiszen falusiak vagyunk, egy vidéken élünk. Süteményrecepteket cserélünk, a kedvenc filmjeinket együtt nézzük meg, és az is előfordul, hogy csak úgy, a kedvünkre verseket olvasunk fel egymásnak. Átmelegíti a szívemet, ha arra gondolok, számíthatok rájuk – mondta Farkas Lászlóné, a dudari életmódklub tagja.

Házi süteményekkel várta a vendégeket a dudari Farkas Lászlóné
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A falubeli idősekkel együtt házigazdaként ő is finomságokkal várta a más településekről érkező fellépőket.

Vidám rendelői jelenet

A több mint húsz éve működő ajkai Lila Akác Nyugdíjasklub is képviseltette magát a dudari találkozón. Ramasz Lászlóné elmondta, hogy folyamatosan gyarapodik tagságuk új belépőkkel, számos rendezvényen részt vesznek, együtt túráznak, tánccsoportjuk, énekkaruk is van. Azért járnak sokan a közösségükbe, mert jól érzik magukat, ha egymással megoszthatják gondolataikat, ha kimozdulhatnak otthonról.

Abban is segítik a friss nyugdíjasok az idősebbeket, hogy az internet, a számítógép nyújtotta előnyöket kihasználhassák. Zömük ért is a digitális eszközök használatához, csak hat-hét hozzájuk tartozó nyugdíjasnak nincs saját profilja a nagyobb webes közösségi oldalak valamelyikén. Dudaron Az orvos és a Mári néni című jelenetet adta elő az ajkai klubba járó Rácz Lászlóné és Nagy Béláné. A humoros előadás szövegét maguk írták meg.

Mozgás és emlékidézés

Bodnár Istvánné a veszprémi Bónusz Nyugdíjasklubot vezeti, amely mintegy száz tagot számlál, irodalmi színpadot, színjátszó és tánccsoportokat is működtet. Közülük csaknem ötvenen érkeztek Dudarra az együtt töltött délutánra. Pólójukon egy életfa látszott.

A veszprémi Bónusz Nyugdíjasklub irodalmi színpadot, színjátszó és tánccsoportokat is működtet
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Közösségükben szalontánco­lásra, szenior örömtáncra, countryfigurák, koreográfiák és különböző népek táncainak megtanulására is alkalmat biztosítanak. A szeniortalálkozón Csajkovszkij és Strauss muzsikájára keringőt, aztán tangót, sőt magyar, zsidó és német tánclépéseket is bemutattak tagjaik. Bodnárné úgy véli, a mozgás, az emlékidézés az idősek lelkiállapotának jót tesz, védi őket a megbetegedésektől. Magda Balázs vezeti az egyik tánccsoportjukat, aki már fiatalkora óta néptáncol. Szerinte nem nehezebb az idő- seknek megtanítani a külön- féle alaplépéseket, mint a fiataloknak, ha van kedvük hoz- zá, hogy elsajátítsák azokat. Többnyire van. A gyakorlottabbak segítik a kezdőket. Nem is a profizmus a lényeg –hangsúlyozta az egyik táncos, Legény Miklós –, ugyanis bárki bakizhat. Az a fontos, hogy élvezzék az érzelmeknek, a szeretetnek, a kapcsolatápolásnak ezt a kifejezési módját.

Körben összefogódzva

Karvner Kelemenné 82 esztendősen állt be nyugdíjastársai közé, hogy sárközi karikázót mutassanak be a színpadon. A veszprémi Őszidő Nyug­díjasklub tagja. Többféle tánc is szerepel repertoárjukban, és viseletük illeszkedik az épp előadott hagyományokhoz.

Karvner Kelemenné a sárközi karikázót előadó klubtársai közé állt be 82 évesen
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az asszony azt emelte ki, hogy miközben kört formálnak a hölgyek, összekapaszkodva énekelnek, az ősi szimbólum ereje is növeli produkciójuk hatását. Mindig azt remélik, hogy legalább annyi örömet szereznek közönségüknek, mint amennyit nekik jelent a felkészülés egy-egy fellépésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában