kiállítás

2021.09.29. 14:00

„Vérbe fojtott szabadság” járt Veszprémben

A Civil Összefogás Fórum „Vérbe fojtott szabadság” címmel indította útjára vándorkiállítását annak apropóján, hogy 15 esztendeje „szivárgott” ki az Öszödi beszéd, majd kezdődtek tüntetések a fővárosban. A vándorkamion kedden Veszprémben járt.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Mint az ismeretes, 2006. szeptember 17-én a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetéssorozat vette kezdetét, miután kiszivárgott Gyurcsány Ferenc az MSZP zárt, balatonöszödi frakcióülésén elmondott beszéde. Még aznap tüntetések robbantak ki, amit levertek, ám az akcióknak több, mint 200 súlyos civil sérültje volt.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Bába István, a vándorkiállítás főszervezője – aki maga is ott volt a tüntetése(ke)n – a Naplónak elmondta: idén tavasszal a váci KDNP-sek vetették fel az Öszödi beszéd 15. évfordulója kapcsán, hogy az akkori történések be kellene mutatni. Egyeztetések után úgy döntöttek, hogy ne egy állandó kiállítás jöjjön létre, hanem 2006-ot „körbe viszik” és bemutatják az országban. Veszprém már a hatodik állomás, hiszen Budapestről indultak, majd jártak Egerben, Debrecenben, Tiszavasváriban és Nyíregyházán is. De jön Keszthely, Nagykanizsa, és Zalaegerszeg is.

Videófalon és interjúfilmen idézhették fel az érdeklődők a 15 évvel ezelőtti történéseket
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A főszervezőtől megtudtuk, a vándorkiállítás látogatói közül sokan elmondták, hogy azokban napokban Budapesten voltak és megélték a történéseket. Azonban a fiatalabb generáció nem tud arról, hogy mi is történt másfél évtizede, ezért ők a fő célcsoportjuk. Úgy fogalmazott Bába István, hogy akik megnézik a kamionban a videófalat, az interjúfilmet, vagy a könnygázgránát kilövésére alkalmas puskát, „többlettel távoznak”. A kiállítás kicsi, és egy-egy délutánt időzik a településeken, ám szerinte az az 5-10 perc is elég arra, hogy erős benyomások érjék az embert erről a jelentős történelmi eseményről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában