Értékes dokumentumokkal gyarapodott a Laczkó Dezső Múzeum

Az ország legfontosabb szamizdatgyűjteménye került a Laczkó Dezső Múzeum birtokába. A különleges iratanyagot 2023-ban interaktív kiállításon ismerheti meg a nagyközönség.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Laczkó Dezső Múzeum a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával új projektet indított Szamizdat – Erjedés a felszín alatt címmel. A projekt célja a rendszerváltás történetét és korszakát bemutató kiállítás anyagának gyűjtése és feldolgozása, mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. Hozzátette, a múzeum jelentős szamizdatanyagot vásárolt, és az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdatgyűjteményének egy része. Az intézmény legújabb anyagában megtalálhatóak a legismertebb szamizdat folyóiratok (Beszélő, Demokrata, Hírmondó) példányai, valamint a legjelentősebb szamizdatkiadók (AB Független Kiadó, ABC Független Kiadó, Magyar Október Kiadó stb.) kötetei is. A magyar kiadványok mellett jelentős cseh és lengyel szamizdat is gazdagítja a gyűjteményt.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Navracsics Tibor, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos kiemelte, a szamizdatirodalom megmutatja azt a pezsgést, amely hozzájárult a közép-európai demokratikus átmenetekhez 1989-ben, így fontos eleme lesz a kulturális évad rendezvénysorozatának is. Felidézte, egyetemista korában számos szamizdattal találkozott a legegyszerűbb, stencilezett röpirattól kezdve a néhány oldalas pamfleteken át a könyvként kiadott szamizdatirodalomig.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, a szamizdatok szerzői a gondolkodás szabadságáról és intellektuális bátorságról tettek tanúbizonyságot. Hozzátette, a tervezett kiállítás üzenet is arról, hogy ezek az értékek máig megmaradtak Közép-Európában és Magyarországon. Megjegyezte, Veszprém az EKF-cím nyerteseként nem spórolhatja meg az Európa jövőjéről való gondolkodást.

Petrik Iván, Péterváry-Szanyi Brigitta, Demeter Szilárd és Navracsics Tibor Fotó: Balogh Ákos/Napló

Petrik Iván, a Laczkó Dezső Múzeum történésze elmondta, a kiállítás alapja a szamizdatgyűjtmény lesz, azonban a tárlat a kulturális ellenállás fogalmát is körbejárja, utóbbi számos művészeti ágban és az egyházban is megjelent. Hozzátette, a szamizdatkiadványok – vagyis minden, amit a cenzúra engedélyét megkerülve sokszorosítottak – teljességének bemutatására törekszenek. Az elképzelés szerint tematikus bontásban – 1956, a határon túli magyarság sorsa, környezetvédelem, szegénység – mutatják be a szamizdatsajtóban megjelenő kérdésköröket. A történész felhívta a figyelmet, a múzeum gyűjtést is indít, amelyhez a lakosság segítségét kéri: minden olyan emlékanyagot szívesen fogadnak, amely kapcsolódik a kulturális ellenállás fogalmához, és Veszprémhez vagy a megyéhez köthető, legyen szó írott dokumentumról, fotóról, hanganyagról vagy tárgyi emlékről. A beérkező anyagokat szintén bemutatják a 2023-as kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában