„Repülő lelkek” tárlata Herenden

2021.10.21. 17:30

Lepke- és rovarkiállítás nyílt a porcelánmúzeumban

Kiss Szilárd olimpikon, lepkegyűjtő gyűjteményéből nyílt kiállítás október 20-án, a Herendi Porcelánmúzeumban. A közel 30 év gyűjtőmunkájának egy kis szeletét bemutató káprázatos tárlaton összességében 200 tárolódobozban, közel hétezer egyed és kétezer különböző fajba tartozó ízeltlábú látható a világ minden csücskéből.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgató köszöntőjében elmondta, hogy Kiss Szilárddal egy zalaegerszegi tárlaton találkoztak, ahol a manufaktúra és a lepkegyűjtő is kiállítóként volt jelen. Látható volt, hogy milyen sok párhuzam van a két kiállítás között, melyek közül az egyik legjelentősebb a színek világa. A mostani kiállítást látva kiderül majd a látogatók számára, hogy hányféle szín különböző árnyalata jelenik meg a természet gyönyörű alkotásain. Elhangzott az is, hogy a manufaktúrában 822 különböző színnel dolgoznak. A vezérigazgató megjegyezte, hogy a Herendi porcelán egyik nagy sajátossága, hogy a természetből merít ihleteket és ötleteket. A manufaktúra kétévszázados történelme során számtalan a növényvilágból, az állatvilágból felismerhető motívum került az itt készült porcelánokra. A Repülő lelkek tárlathoz – a kiállítási kollekcióhoz illő – porcelán rovarokat és pillangókat gyűjtöttek össze.

A megnyitóra ellátogató diákoknak egy élő botsáskát is a kezébe adott a gyűjtő Kiss Szilárd
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kiss Szilárd már hétéves kora óta gyűjti a lepkéket, és később ez a hobbi a szenvedélyévé vált. Felnőtt sportolóként alkalma volt arra, hogy eljusson a világ számos pontjára és megismerhette a trópusi lepkéket is. Sportolói karrierjét befejezve pedig már célirányosan járja a világot és folytatja a gyűjtőmunkát. Nagyon fontosnak tartja, hogy megmutassa ezeket az élőlényeket mindenkinek, hogy lássák azt az emberek, hogy miért érdemes vigyázni a természetre, a környezetünkre.

 

A tárlatot Vig Károly a Savaria Múzeum igazgatóhelyettes nyitotta meg. A „rovarász” professzor elmondta, hogy hazánkban mintegy 3500 lepkefaj, több mint hatezer bogár és nyolcezer kétszárnyú él. A lepkéknek mindössze a 6-8 százaléka aktív nappal, tehát a zömét nem is látjuk a hazai lepke faunának. Kiemelte, hogy a lepkék és rovarok napjainkban az egyre inkább veszélyeztetett élőlények közé tartoznak. Pedig a jólétünk és a létünk is a rovarok létezésén múlik, ezért azt kérte, hogy tekintsünk rájuk a földi élet-és létközösség egyenragú tagjaiként, és inkább figyeljük meg őket. A kiállítás kiváló indíttatást nyújt a rovarvilág megismeréséhez, és amit ismerünk és szeretünk, azt meg is tudjuk védeni – fogalmazott.

Simon Attila vezérigazgató mondott köszöntőt a lepke kiállítás megnyitóján
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A megnyitót színesítette még Herkovics Eszter Adria és Daichi Uematsu a Győri Balett táncművészeinek előadása a porcelánmanufaktúra aulájában. A lepke-és rovarkiállítás december 21-ig látható a Herendi Porcelánmúzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában