A bennünk élő, tanító csodavilág: Bábos találkozót tartottak Veszprémben

Első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az 1. Dunántúli Bábos Találkozót, a Mesevilág, Bábvilág elnevezésű bábos-mesés konferenciát az Agórában.

B. Virág Rita

Fotó: Balogh Akos

A Pápai ­Művelődéstörténeti Társaság és a pápai Pegazus Színház együttműködése során szervezték meg az eseményt. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője, és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, 2018-ban végeztek egy felmérést, amely megállapította, hogy a megyében gyakorlatilag egyetlen amatőr bábcsoport se maradt fenn. Ráébredtek, hogy valamit tenniük kell annak érdekében, hogy az amatőr bábjátszást újjáélesszék, felkarolják, segítsék. Egy hároméves projektbe kezdtek, és a Pegazus Színházzal összefogva ennek köszönhetően nyolc új bábcsoport jött létre, amelyek szakmai képzését, továbbfejlődését is igyekeztek támogatni.

Az 1. Dunántúli Bábos Találkozóra, amely remek lehetőség az előbb említett bábcsoportok fejlődésére, nemcsak Veszprémből, hanem Győr-Moson-Sopron, Komárom, valamint Zala megyéből is érkeztek érdeklődők. A különböző előadások jól szolgálták az amatőr bábjátszók tanulását, s bőséges muníciót szolgáltattak a bábos közösségek vezetőinek is. Antalfai Márta pszichológus, mese- és művészetterapeuta a meséről mint emberségünkkel együtt létrejövő, a bennünk élő, tanító, segítő csodavilágról beszélt. Megtudhattuk, milyen fontos a mese szerepe, milyen hatása van a gyermekekre, felnőttekre, miben segítheti a gyerekek személyiségi és lelki fejlődését.

A Debreceni Bábszínháztól érkezett Láposi Terka művészet- és színházpedagógus, mesteroktató, aki azokra a kérdésekre próbált választ adni, mi az a báb, miért jött létre, és miért kell igaz mese az igaz bábjátékhoz. Kiderült, miként kaphat segítséget a báboktól például egy szorongó gyermek. Sarkadi-Nagy László, a pápai Pegazus Színház tervező-rendezője és Végh Zsolt bábszínész a Ki a legelébb­való című népmese színpadra állításának feladatairól referált az előbbi előadások tükrében. Délután pedig műhelymunka szerepelt a programok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában