Antropológiai megközelítésű írások

2021.12.10. 15:02

Bemutatták a Séd kritikai folyóirat idei utolsó számát

Géczi János, a mostani lapszám szerkesztője elmondta, tervezetten nem hoznak létre tematikus számokat, azonban az idei utolsó Séd mégis erősen antropológiai megközelítésű lett, mert a legtöbb írás a férfi, női és gyermek mivoltunkra kérdez rá.

Marton Attila

Géczi János, Herth Viktória és Krámer György a lapszám bemutatóján

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Hozzátette, nagyobb terjedelemben - három írásban - foglalkoznak a Pannon Várszínház által novemberben vajdasági alkotók - Ladik Katalin, Nagy József (Josef Nadj), Tolnai Ottó - meghívásával megrendezett háromnapos Híd fesztivállal. 

Krámer György táncművész, koreográfus a rendezvény kapcsán kifejtette, nehéz, kibeszélendő témákhoz nyúltak a Híd fesztiválon bemutatkozó alkotók, ugyanakkor azzal kapcsolatban kétségeit fogalmazta meg, hogy a város értelmiségére jelentős hatást gyakorolt volna a program. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elmondta, a programnak már tavasszal lehet folytatása, Nagy József hozza el egy előadását, és a tervek között szerepel a szabadkai színházak meghívása is. 

Herth Viktória, a Művészetek Háza művészettörténésze annak a munkának az eredményéről számolt be, amelyben az intézmény felmérte, hogy az önkormányzati intézményekben milyen képzőművészeti alkotások találhatók. Összesen 523 ilyen mű került be a nyilvántartásba, ezek az önkormányzat tulajdonában és a Művészetek Háza kezelésében vannak. A műalkotások közül 112 került a Művészetek Házába: részint azért, hogy megfelelő körülmények között tárolják őket, másrészt helyi értékkel bíró művészek munkái. 

Egy bizottság egyenként felértékelte a műveket, összértékük 75 millió forint. Az alkotások közül 24 szerepel a Művészetek Háza Csend kiállításán, a tárlat január közepéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában