A bátor, furfangos kiskakas

2022.01.26. 08:00

Új bábjáték látható a Pegazus Színháztól a Lázár Ervin-programban

A Lázár Ervin-program egyik fő célja, hogy a lehető legtöbb általános iskolás gyermek megtapasztalhassa az élő színházi előadás varázsát, ehhez pedig remek lehetőséget kínál a Pegazus Színház A kiskakas gyémánt fél­krajcárja című zenés bábjátékával.

Polgár Tibor

Császárné Csirmaz Enikő és Végh Zsolt A kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés bábjátékban

Forrás: Polgár Tibor/Napló

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2019 őszén elindított (majd a koronavírus-­járvány kirobbanása miatt félbeszakadt, és tavaly év végén újraindított) Lázár Ervin-program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1–8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egy alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, muzeális intézmények, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét. A Pegazus Színház a kezdetektől részt vesz a népszerű programban, a mostani időszakban A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadást láthatják az első és második osztályos kisdiákok a pápai teátrumtól. Végh Zsolt társigazgató a Naplónak nyilatkozva megjegyezte, habár a járványhelyzet és az egészségügyi előírások sok mindent felülírnak, gyermekközönségüket a lehetőségekhez mérten igyekeznek minél autentikusabb bábszínházi élménnyel megajándékozni. 

A kiskakas gyémánt fél- krajcárja tökéletes példa egy olyan bábszínházi előadásra, amely teljes mértékben megfelel a 21. századi gyerekek igényeinek, elvárásainak: a fordulatos, üresjárat nélküli, gördülékeny cselekmény, a kreatív színpadkép, az ötletes jelenetek, valamint a minőségi, precízen megalkotott bábok és díszletek az első perctől lekötik a publikum figyelmét. Az impozáns külcsín pedig gazdag és nívós tartalommal párosul, hiszen a történetben az önmagáért és az igazságért bátran kiálló, furfangos kiskakas megküzd minden kihívással és nehézséggel, példát mutatva kitartásból, leleményességből, önzetlenségből és jószívűségből. Az azonos című népmese alapján színpadra állított bábjáték felvonultatja a Pegazus munkásságának minden erényét, miközben teljesíti a pápai teátrum legfőbb küldetését, a szórakoztatva nevelést. 

Kalocsai Veronika és Császárné Csirmaz Enikő előadás közben 

Forrás: Polgár Tibor/Napló

A kiskakas gyémánt fél­krajcárja című zenés bábjátékot Sarkadi Nagy László tervezte és rendezte, zenéjét Kövi Szabolcs szerezte, míg az előadást Császárné Csirmaz Enikő, Kalocsai Veronika és Végh Zsolt kelti életre. 

A Pegazus Színházzal kapcsolatos hír, hogy a teátrum továbbra is szeretné bábszínészekkel bővíteni társulatát, a következő bérletes előadásukat pedig várhatóan február végén vagy március elején mutatják majd be.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában