Ötven éve várja a látogatókat

2022.02.19. 12:00

A Bakony élővilágának sokszínűségét mutatja be a zirci múzeum

A Bakonyi Természettudományi Múzeum ötven éve várja a látogatókat Zircen az apátság épületének első emeletén, ahol a Bakony élővilágának sokszínűségét mutatja be.

Rimányi Zita

Részlet az állandó kiállításból, Bativai-Schüle Imre trófeatárlata

Forrás: múzeum

A Bakony fővárosának kedvelt kiállítóhelye idén a kerek évfordulóra számos szórakoztató és egyben ismeretterjesztő, sőt, kézműves programokat szervez, többek között a fenntarthatóság és a zöld önképzés jegyében. 

– Csajágon, a Balaton-felvidéken 2006-ban, útépítés során leltek mamutcsontvázakra. A következő évben már múzeumi kiállításon lehetett megcsodálni őket más, a jégkorszak idején élt óriási lények koponyáival együtt. Óriásszarvaséval, gyapjas orrszarvúéval, barlangi hiénáéval és medvéével. A természet ékszereinek nevezett kiállításrész, mely elsősorban a Kárpát-medencében előforduló ásványokat tartalmazza, ugyancsak népszerű tárlata a múzeumnak. Bativai-Schüle Imre trófeái távoli országokból érkeztek hozzánk, így megnézhető nálunk például a kamcsatkai medve, a mormota és a jávorszarvas – sorolta Sinigla Mónika, a Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatóhelyettese. Megtudtuk tőle, hogy a múzeum gyűjteményei jórészt az 1960-as évek elején indult, A Bakony természeti képe elnevezésű kutatóprogram eredményeire épülnek, mely során zoológusok, botanikusok és geológusok vizsgálódtak a Bakonyban. 

A gyűjteményeknek csak kis része látható, a többi szakmai célokat szolgál, a további tudományos feldolgozásokat segíti, akárcsak könyvtáruk, gerinces és gerinctelen zoológiai leletanyaguk. Míg 2020-ban alig 11 ezer látogatójuk volt, tavaly már csaknem 13 ezren voltak kíváncsiak a tárlatokra. Mindkét adatot jelentősen befolyásolta a járvány, amely miatt múlt évben csak májusban nyithatta meg kapuit az intézmény. A zárvatartás alatt virtuális bemutatókat, online programokat szerveztek. A beporzók napja alkalmából videón tették közzé, hogyan állíthatunk össze otthon rovaritatót, a növényekből össze­rakott fali élőképek készítését hasonlóképp szemléltették. 

A tavalyi bakonyi természetismereti felfedezőtábor

Forrás: múzeum

Tavaly összesen – a virtuális megjelenésekkel együtt – több mint száz programot rendezett a múzeum, foglalkozásai, rendezvényei csaknem háromezer látogatót vonzottak. Fennállásának fél évszázados jubileuma alkalmából idén sok programot terveznek; 50 év a Bakony szívében címmel nyílik időszaki kiállítás a Múzeumok éjszakáján, ami fel­idézi az intézmény több évtizedes szakmai tevékenységét, közművelődési programjait. Sinigla Mónika hangsúlyozta: tevékenységük alapja a természettudományos kutatás, a természet szeretetének átadása, a biológiai sokszínűség bemutatása közművelődési és múzeumpedagógiai foglalkozásokon. 

Látványosan tudják meg­jeleníteni az ötven év kutatásának mérföldköveit, a Bakony különleges élőlényeit, többek között a medvefül kankalint, az északi dolomit sziklafalak virágát, ami a Bakonynak csak néhány pontján látható. Népszerűek a gyerekeknek szervezett nyári táboraik. A résztvevők kis felfedezőkként járhatják a terepet, megnézhetik a vizes élőhelyeken akár a békákat is. A Múzeumok Őszi Fesztiválján, a víz, a föld, a madarak és fák napján szintén érdekes programokkal várják a látogatókat, többek között denevérlesre, mikroszkópos bemutatóra, odúkihelyezésre és -ellenőrzésre. A hagyományosan megrendezett aszfaltrajzversenyen az év élőlényei elevenednek meg a múzeum előtti zsákutca aszfaltján. 

Idén a 39. Természettudományos Muzeológusok Találkozóját augusztus végén az MTM Bakonyi Természet­tudományi Múzeuma rendezi. A résztvevők ízelítőt kapnak a Bakony természeti értékeiből, ősszel pedig külön konferencia méltatja a hatvanéves Bakony-kutató programot. Nyá­ron a múzeum szabadtéri önkormányzati eseményen mutatja be a Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában című időszaki kiállítást, és a témában múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart. 

Az aszfaltrajzversenyen az év élőlényei elevenednek meg a gyerekek keze nyomán a múzeum előtti zsákutca flaszterén

Forrás: múzeum

Tavaly zárult az Ember a tájban, táj az emberben című többéves projektje, melyet az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program támogatott. A program keretében a múzeum szakemberei a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését segítették elő szakkörök, vetélkedők, előadások és fejlesztő foglalkozások szervezésével, amelyeken oktatási intézményekből több százan vettek részt. A múlt évben emellett egy képregénykészítő pályázatra várták a gyerekek műveit, a természet szolgálatába álló szuperhősöket jelenítettek meg. 

A természettudományi múzeum a helyi néprajzi múzeummal karöltve folytatja a Zirci Zöld természetvédelmi önképzőkör szervezését. A fenntarthatóság jegyében zöld megoldásokat, praktikákat mu­tatnak be, többek között a háztartási hulladék komposztálását, a biogazdálkodók vegyszereket mellőző fortélyait ismertetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában