Meglepetéscsomagok

2022.02.14. 14:38

Ne csodálkozzon ha ma könyvet talál az utcán

Február 14-e nemcsak a szerelmeseké, ekkor van a nemzetközi könyvajándékozási nap. Ezúttal magyar szerzők csatlakoztak az ünnep keretében egy hazai kezdeményezéshez: saját műveiket rejtették el becsomagolva az utcákon, hogy meglepetést szerezzenek idegeneknek.

Rimányi Zita

Váratlan ajándék: Balaton-parti településen, egy padon elhelyezett becsomagolt könyv Fotók: Családi

A nemzetközi könyvajándékozási nap már hosszabb múltra tekinthet vissza. Külföldön többnyire gyerekeknek adnak át ilyenkor felnőttek olvasnivalókat.

 

A rácalmási könyvtár viszont két éve kitalálta, hogy szóljon ez a nap minden korosztályról és legyen az ajándék meglepetés. Ráadásul olyan, amire az utcán lelhet rá egy idegen. Idén azt javasolták a magyar szerzőknek, hogy rejtsék el egy-egy kötetüket becsomagolva közterületen, ráírva azt, milyen alkalomról, kezdeményezésről van szó. Az se baj, ha nem saját művük a könyv, az se, ha nem új. Országszerte számos helyen találhattak így hétfőn váratlan ajándékra többen, sőt határon túli magyarlakta területeken is. Hasonló, de más ez egy kicsit, mint a jótékony könyvadományozás.

 

Minderről Bóna-Monok Petra pétfürdői szerkesztő beszélt lapunknak, aki koordinálta környékünkön az akciót. Tőle tudjuk, hogy Nagy-Kemendy Júlia Pápán, Karády Anna Balatonfüreden hagyott el egy-egy könyvet. 

Nagy-Kemendy Júlia

Az olvasás megszerettetése mellett azt szolgálja a kampány, hogy a helyi kortárs írókat megismerjék a környezetükben élők. Anna egy balatonfüredi padra tette ki regényét hétfőn délelőtt. Tíz perc múlva már nem volt ott, új gazdára lelt. 

Karády Anna

A szerző úgy véli, örömszerző stafétává válhat a kezdeményezés. Hiszen boldogság tölti el azt, aki megtalál egy könyvet, s remélhetőleg ezt az érzést igyekszik továbbadni úgy, hogy valakivel jót tesz, valakit váratlanul meglep – magyarázta az író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában