A közösség újabb tere

2022.03.28. 20:00

Pajtát avattak az „Európa kulturális fővárosa” keretében Kővágóörsön

Pajtát avattak a hétvégén. A Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa infrastrukturális programjában épült Botond pajtát nagyszabású kulturális program keretében avatta fel az építtető Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány.

Hegyi Zoltán

Navracsics Tibor, Horváth Dezső és Fekete Péter a pajta átadóján Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Káli-medence festői települése ad otthont a Kőfesztnek, amely idén már egy új helyszínnel bővül, jelesül a Botond pajtával. A gyönyörű épület nem a tervezőjéről kapta a nevét (bár szintén Botond), mint azt Csúri Ákostól, a Kőfeszt megálmodójától az avatáson megtudhattuk, hanem inkább Botond vezérről, aki egy szál buzogánnyal legalább akkora ramazúrit tudott okozni, mint Lehel a kürtjével. 

 


Az eseményen Gulyás László interaktív, hangszeres gyerekműsora, valamint Navratil Andrea műfajteremtő Dúdolója adta meg az alaphangot, miközben a környék polgármesterei, élükön Csombó Zoltánnal (Mindszentkálla) és Fábián Gusztávval (Salföld), alágyújtottak a kondéroknak, és hamarosan gulyás- és vadpörköltillatban úszott a tavaszi táj. 

 


A kővágóörsi Magyarhang zenekar köszöntötte a pajtát, majd megkezdődött a hivatalos ceremónia. Előbb Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár vett elő fehér kesztyűben egy csodálatos könyvesládikát, és mesélte el a szép számban egybegyűlteknek, hogy nagyszüleink olyan nagy becsben tartották a könyveket, hogy külön, míves ládákban tartották őket, majd Navracsics Tibor kormánybiztos beszélt a Veszprém–Balaton – Európa kulturális fővárosa program és a térség kapcsolatáról, valamint arról, hogy a pajta egy olyan közösségi tér, amely a jövőt építi. Horváth Dezső, Kővágóörs polgármestere köszöntőjében kiemelte a bebírók szerepét a kultúrában és abban a lendületben, amit a község az utóbbi években kapott. 

 


Fábián Éva mesesarka után a Révfülöpi Nyugdíjas Egyesület énekkara következett, majd Barta Tóni bábelőadása, a Paprika Jancsi és a Nemzeti Lovasszínház előadása a sportpályán. Délután a sümegi Smash and Blues koncertezett, az estét pedig a Szabad a pajta! elnevezésű táncház zárta a Magyarhang zenekarral és a Tördemic táncegyüttessel. És amennyiben szabad a tudósítónak egy megjegyzést tennie, az pedig az lenne, hogy ilyen pajtát, közösségi teret kíván minden falunak a közös kemence mellé. Hiszen a szándék az, hogy a helyiek használják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában