Jókai Mór személye máig hatással van a városra

2022.04.29. 20:00

Gazdag és színes programsorozat: Megkezdődtek a Jókai-napok Balatonfüreden

Magyarország legszebb helyén vagyunk, és szerencsések lehetünk, hogy itt állhatunk, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő. Mindez az önkormányzat, a Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapítvány és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit (Füredkult) Kft. által szervezett 31. Jókai-napok megnyitóján hangzott el pénteken a Jókai Mór Emlékháznál.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Nagy Klaudia, a Füredkult rendezvényszervezője köszöntője után Kontrát Károly képviselő méltatta a sokrétű, rendkívül gazdag programsorozatot, mely kultúrából, gasztronómiából, múzeumi kiállításokból, tárlatvezetésből, sok muzsikából, az író nevét viselő bablevesfőző versenyből és majálisból áll. Bóka István polgármester külön méltatta a jelenlévő fiatalokat, diákokat, mert, ahogy mondta, ők jelentik a bizonyságot arra, hogy Jókai Mór személye máig hatással van Balatonfüredre, a város kulturális életére.

– Az író legendaként magasodik az utókor nemzedékei fölé, akinek a tekintetét a balatoni táj is örökre magán hordozza, mondta, majd felidézte: az író 1857-ben látogatott először a feleségével Balatonfüredre. Később villát építettek, mely minden évben a Jókai napok fundamentuma, ahonnan útjára indult a rendezvénysorozat. 1954-ben, az író halálának 50. évfordulóján itt nyitották meg az ország egyetlen Jókai emlékmúzeumát.

Forrás: Penovác Károly/Napló

– Büszkék vagyunk rá, hogy a Jókai-napok rendezvénysorozat az évtizedek alatt a város emblematikus eseményévé vált, hangsúlyozta. A köszöntők után Hansági Ágnes irodalmár, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Jókai-kutató részletesen beszélt a magyar romantika legnagyobb alakjáról. Géczi János, József Attila-díjas, Baumgarten és Quasimodo emlékdíjas költő pedig a mostani alkalomra írt versét mondta el, mellyel megidézte Jókait. Az ünnepi gondolatok után az ismert személyiségek, így Kontrát Károly képviselő és Bóka István polgármester elhelyezték az emlékezés koszorúját Jókai szobránál. A rendezvénysorozat színes programokkal folytatódik egészen vasárnap estig, melyekről a város honlapján lehet tájékozódni. A kulturális programok mellett szombaton Jókai bablevesfőző versenyt rendeznek a Koloska-völgyben.

Forrás: Penovác Károly/Napló

A megnyitón a pápai Jókai kör Egyesület, valamint a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjai korabeli viseletben jelentek meg, így is felidézve az író korát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában