Mesébe illő tanóra

2022.04.12. 07:00

Kiállításon ismerkedtek a várpalotai diákok Lázár Ervin műveivel

Lázár Ervin bájos mesevilágát idézhetik fel gyermekek és felnőttek a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárban, ahol az író életét, munkásságát bemutató vándorkiállítás nyílt a közelmúltban.

Szabó Péter Dániel

A Vásárhelyi András Tagiskola első osztályos diákjai a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban

Forrás: Szabó Péter Dániel

Egyedülálló anyag mutatja be Lázár Ervin sajátos világát a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban. A vándorkiállításon a látogatók újra felfedezhetik az író mesevilágát, a hétfejű Tündér vagy A négyszögletű kerek erdő hőseinek történetét, de testközelből szemlélhetik meg néhány személyes tár- gyát is. 

– Nagyon sok iskolában kötelező olvasmány Lázár Ervinnek A négyszögletű kerek erdő című kötete. Ezért arra gondoltunk, hogy ezzel a tárlattal talán még közelebb kerülhet a gyerekekhez az ő munkássága, az élete, és így könnyebben feldolgozzák az iskolában a művet. A kiállítás részét képezik tablók, amelyeken az életéről vannak információk, valamint a műveiből idézetek, részletek, de számos ruhadarabja, személyes tárgyai is megtalálhatók, valamint a megjelent kötetekből többféle fordítás, illetve egy művéhez készült színpadi díszlet is – mondta el lapunknak Munkácsi Lejla könyvtáros. 

Lázár Ervin a nyolcvanas évek végén már járt Várpalotán egy író-olvasó találkozó keretében. Az eseményt fotókon is megörökítették. A kiállításon ezeket a felvételeket is meg lehet tekinteni, ahogy azt a Vásárhelyi András Tag- iskola első osztályos tanulói is tették, akik egy rendkívüli tanóra keretében látogattak el a könyvtárba. Tanítójuk szerint nagyon hasznosak az ilyen jellegű kiállítások, mert a betűk világával most ismerkedő gyerekek így nagyobb kedvet kapnak az olvasáshoz. 

– Amikor Lázár Ervin egy-egy könyvével találkoznak, akkor biztosan tudom, hogy eszükbe jut majd az a kiállítás, azok a portékák, azok a személyes tárgyak, amelyeket a könyvtárban láttak, tehát tudják mihez kötni az író nevét. Nem csupán egy kötetet emelnek le a polcról, hanem célirányosan Lázár Ervint keresik, akivel ők már megismerkedtek a könyvtárban – mondta Bozzayné Pintér Krisztina, a Vásárhelyi iskola tanítója. 
A városi könyvtárban tartott rendkívüli tanórán a gyerekek megismerhették Lázár Ervin életútját, de Munkácsi Lejla jóvoltából az író meséi közül is megtekinthettek néhányat. A Lázár Ervin-vándor­kiállítás április 23-ig te­kinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában