Gazdag gyűjtemény

2022.05.02. 13:00

Az ajkai ex libris gyűjtő múzeumi felajánlása

Saját és családtagjai nevére készített ex libriseket, valamint az alkotások fa- és réznyomatait, nyomólemezeket adott át Krajcsi Tiborné az Iparművészeti Múzeumnak.

Tisler Anna

Horváth Hilda feljegyzi a felajánlott lapokat

Forrás: Tisler Anna

A gazdag gyűjtemény 121 darabját Horváth Hilda, a múzeumi adattár főosztályvezetője vette át. A felajánló elmondta, az átadott anyag legrégebbi darabja 1985-ből való, a legutóbbi az ajkai kortárs alkotótól, Kapolcsi Kovács Csabától származik. A felajánló tagja az Ajkai Kisgrafika Barátok Körének, amellyel számos kiállításon mutatta be a lapokat. 
Krajcsi Tibornétól megtudtuk, hat fő téma köré csoportosította a gyűjteményét, Wágner és Csontváry művei, Móricz A barbárok, Thomas Mann A kiválasztott, Karinthy A cirkusz, valamint Arany János balladái. Mind a hat témát feldolgozta számára Nagy László Lázár, Xantus Géza, Baranyai Ferenc és Kapolcsi Kovács Csaba. Horváth Hilda kérdésünkre elmondta, a felajánlott anyag darabszámban is kiemelkedő. A gyűjtemény sorsáról megtudtuk, hogy az bekerül a múzeum adattárába, a honlapján is látható lesz, tematikus kiállításokon pedig válogatnak azokból. 

Címkék#ex libris

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában