Határon innen és határon túl

2022.05.30. 17:58

Idén is megrendezik a Magyar kórusok találkozóját

Veszprém Város Vegyeskara (VVV) és a Veszprémi Programiroda Kft. június 3. és 5. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar kórusok találkozóját.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A hétvégi rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón Kiss Zoltán, a kórus új elnöke visszatekintett a Veszprém Város Vegyeskara által szervezett korábbi fesztiválokra - Europa Cantat, Vivace -, majd Erdélyi Ágnes, a  VVV karnagya ismertette a mostani programot. Kiemelte, hogy az esemény a Kárpát-medencében, határon innen és határon túl tevékenykedő magyar kórusoknak teremt egyedülálló találkozási lehetőséget. Az első nap, június 3-án este hét órától fesztivál házigazdája, Veszprém Város Vegyeskara és kóruscsaládja mutatkozik be repertoárjával a Hangvillában. Az esten fellép az oratóriumkórus, a VVV Vokál, és a Dúdoló Népzenei Műhely.

Másnap délután a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar nyilvános próbája ad lehetőséget betekinteni a világszerte ismert Cantemus Kóruscsalád életébe, oktatási módszereibe. Az este hat órakor kezdődő gálaműsorban négy vendégkórus áll színpadra: a Concordia Vegyeskar a felvidéki Komáromból Stubendek István karnagy vezényletével, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, karnagyuk Beszédes Margit, a száz éve alapított Várpalotai Bányász Kórus, karnagyuk Borbás Károly, és a Cantemus Gyermekkar Nyíregyházáról, Szabó Dénes karnagy irányításával. A vendégek és a vendéglátó VVV kóruscsaládja öt művet közösen is előad. A gálaest a műsor után  a Kőris zenekar közreműködésével táncházzal folytatódik. Vasárnap a Concordia Vegyeskar a veszprémi Szent Margit templom, a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus a Regina Mundi templom miséjén működik közre, majd ad rövid koncertet, a Cantemus Gyermekkar 17 órától a tihanyi apátsági templomban énekel.

Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, Veszprém zenei élete erős, programkínálata gazdag, a VVV kiemelkedik a kórusok közül. A pandémia idején a találkozások, a közösségi együttléték hiányát éltük meg, nagy eredmény, ha egy közösség - mint például a kórus - együtt maradt. Vikman Pál, az EKF zenei referense arról beszélt, alapvető, hogy 2023-ban az itt dolgozó kórusok életét megmutassuk Veszprémnek és Európának, a legmagasabb színvonalú muzsika eljusson a városa, a legfontosabb azonban az, hogy a lehető legtöbb ember zenéljen, aktívan vegyen részt a város zenei életében. 

 

 

Erdélyi Ágnes, Vikman Pál, Kiss Zoltán és Porga Gyula a sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában