Avatás

2022.05.05. 09:00

Kortárs szobrok a Káli Art-Parkban

A Káli Art Park az első év rendhagyó, magánmecenatúrára épülő pályázati felhívása sikerén felbuzdulva 2021. év végén újabb pályázatot hirdetett kortárs magyar képzőművészek számára. Szerdán hirdették ki a pályázat eredményét és nyitották meg a díjazott alkotásokkal a park Szoborkertjét.

Tóth B. Zsuzsa

A győztes Enzsöly Kinga festőművész a szobrászat világába kirándult és megnyerte a pályázatot Vízszint című alkotásával

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint az a megnyitón elhangzott, a 2021. őszén meghirdetett nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kreatív, kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes, vagy nagy méretű alkotásait várta. Hét tagú szakmai zsűri bírálta a benyújtott negyven pályaművet, azok legjobbjai kaptak lehetőséget a kiállításon való bemutatásra. A 13 alkotó egy-egy műve közül a legjobbnak ítélt alkotás Enzsöly Kinga: Vízszint című szobra lett.

Az idei kiállítás alkotásai anyaghasználatukat tekintve előtérbe helyezték a fémet és a betont
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

 

Tóth Pál Sándor, művészeti konzultáns a megnyitón a művészeknek, művészet barát érdeklődőknek elmondta, hogy a Káli Art Park Szoborpark ötlete néhány éves, a tervezett tíz éves program második éve is sikeres, ami az alkotók jelentkezését és a műveket illeti.

Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója ezúttal már zsűritagként üdvözölt mindenkit. Szabó Ádám szobrászművész, a zsűri elnöke szerint kevés ilyen kezdeményezés van, ahol a szobrászat kerül előtérbe és a műtermekből méltó közegbe kerülnek ki a munkák. - Technikai megoldásában, anyagát tekintve, tematikájában változatos anyagot láthatunk. Kicsit ideologikus, klasszikusan absztrakt és természeti formákat idéző megoldások egyaránt találhatók a művek között. Nem volt egyszerű a döntés, hogy melyiket válasszuk győztesnek. A tavalyi kiállítás és remélhetőleg az idei eredménye is lesz, hogy a kiállított munkák nagy része vevőre, gyűjtőre talál. Ezáltal jobban köztudatba kerülhet a kortárs szobrászat – mondta Szabó Ádám. Topor Tünde a zsűritagok véleményét összegezve elmondta lapunknak, hogy örvendetes volt a pályázók száma, az anyagok letisztultsága. 

– A kiállítás bizonyítja, hogy mennyi féle út van a kortárs szobrászatban és hogy a műfaj a köztéri szobortól eltérően, mégis ahhoz kapcsolódóan a nyugaton már befutott szoborkert műfaja. Szabad téri kiállítás olyan szobrokból, amelyek reflektálnak a környezetre. A győztes alkotás fém tavirózsa levelei a zen buddhizmust jelképezik, A földből kinövő hosszú szár, az azon való kiemelkedés az ezoterikus magasságokba való emelkedést szimbolizálja. Az idei pályázati alkotások anyaghasználatát megfigyelve hiányzik a hagyományos bronz, megjelenik a rozsdás vas, beton, hajlított lemez, acél, színes fémlemez. Sok féle irányba visznek el a művek. Például a fémből kialakított camera obscura egyben képalkotó tárgy. A két szék asztallal pohárral, a Szabadságszobor sziluettjével, a Magyar Népmesék rajzfilmsorozatra utaló virág motívummal irónikus, egyben a magyar közéletre utal, a történelemre és kultúrkincsre hajaz. Nehéz volt dönteni, de a zsűritagok viszonylag egyhangúan szavaztak a győztes alkotásra – mondta Topor Tünde.

A Szoborkert mindenki előtt szabadon nyitva áll ősz végéig
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Enzsöly Kinga festőművész elmondta lapunknak, hogy Győrben készítette az alkotást egy ipari területen, ahol a beton felületben egy kis tavat látott tavirózsákkal. A hegesztett vasból készített, antikolt hatású, rozsdásított felületű, térben álló tavirózsa leveleket a szélüknél és a hosszú száruknál is összekapcsolta, jelképezve a dolgok összekapcsolódását, egy közös egységgé való összeállását.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában