Híres gyűjtő a galériában

2022.06.21. 14:00

Három kiállítással kezdődött meg a Vászolyi Nyár

Az ünnepi eseményt méltatta Rózsahegyi Tibor polgármester, majd Németh József alpolgármester szólt arról, hogy a korábbi Mesterségek Háza új funkciót kapott, az épületben újra megnyílik a helytörténeti gyűjtemény.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Ettől a naptól a kiállítás már látogatható, bár csak részlegesen, de megújítása, korszerűsítése folyamatban van - mondta. 
A galéria termeiben látogatható tárlatokon Fritz Mónika díjnyertes műhímző munkái láthatók, Textilhangulatok címmel. Fritz Béla Mi a szép? című fotókiállítása mindennapi tárgyaink érdekes és apró részleteire derít fényt. 
A plakátkiállítás megnyitóján elhangzott, minden bizonnyal a nagy kiállítótermek is örömmel befogadnák a kicsi vászolyi galériában látható különleges és izgalmas Rajzolt jókedv – plakátok a második világháború utáni utcákról címmel bemutatott tárlatot. A válogatásban Kiss Ferenc gyűjtő elsősorban az 1949 utáni magyar plakátművészetet mutatja be. A kiállított műtárgyegyüttes rávilágít arra, hogy az adott korszakban a plakát a magyar képzőművészet integráns részévé vált, és nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő területnek számított.  A magas színvonalú plakátművészet nagymértékben köszönhető az 1910 óta virágzó, akkor a szecesszió, majd a húszas-harmincas években a modernizmus és az art deco által meghatározott stílusnak. A szocialista korszak sem jelentett éles határvonalat a plakátművészetben, a harmincas-negyvenes évek klasszicista stílusa tovább élt és hatott. 
Kiss Ferenc gyűjtő válogatásában 42 nagyméretű plakát látható a galériában. A kisebb teremben cirkusz tematikával, a nagyobb teremben mindenféle területről született plakátot lehet megtekinteni. A kiállítás hat vitrinében 32 plakátterv kapott helyet. A nagytermi tárolókban Konecsni György plakátművész eredeti plakáttervei láthatók, a kisteremben pedig neves plakáttervezők munkái.
A régi plakátok mellett ízelítőt kaphat a látogató Horkay István Príma-díjas képzőművész, grafikus munkáiból is. 

A megnyitó iránt sokan érdeklődtek, köztük a Balaton-felvidékről számos művész, festő, grafikus, szobrász érkezett. A jó hangulathoz hozzájárult a kiállító Fritz Béla kiváló szaxofonjátéka, Jehoda Ferenc szintetizátoros közreműködésével. A kiállításokat július hetedikéig lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában