Kortárs drámák

2022.06.21. 10:00

Irodalmi est Tapolcán rukkola hívószóra

Az Okuláré Projekt keretében a rukkola köré szőtt történetek hangzottak el a Tamási Áron Színjátszó Klub előadásában. A felolvasóesten kortárs drámákat láthattak megelevenedni a nézők a Tamási Áron Művelődési Központban.

Smidhoffer Eszter

Antalóczy Zoltán Horváth Benjivel, az Okuláré Projekt projektvezetőjével

Forrás: Hoffner Tamás

Az est folyamán egy három egyfelvonásos színmű volt látható, mely mind a korábban megszavazott rukkola szó köré szerveződött. Az előadásokat, drámaírókat Horváth Benjamin, a Fiatal Drámaírók Háza alapítója és az Okuláré Projekt projektvezetője ismertette.

Az érdeklődők három különböző drámát láthattak megelevenedni a színpadon, melyek mind-mind másképp dolgozták fel a rukkola szót, s annak jelentését. Elsőként Pinthér Anna En Passant írását, majd Tóth Márk Mementó drámáját, végül Magyar Bogi Apokalipszis most című abszurd történetét ismerhette meg a tapolcai közönség. 

Elsőként egy párkapcsolati drámába tekinthettek be a nézők, majd egy nosztalgia következett, az elhunyt hozzátartozóról, végül egy humorba ágyazott világvége hangulatot teremtettek a színjátszósok. Nagy élmény volt a közönség számára a különböző drámát a színpadon látni, melyeket heves érzelemmel, ügyes, gyakorlott színészi játékkal adtak elő a színjátszósok.

A felolvasások végén beszélgetni lehetett a szerzőkkel, akik online felületen csatlakoztak a nézőkhöz. Később Horváth Benjamin bemutatta a Kaptár 21 kortárs magyar dráma című kötetet, melyben a Fiatal Drámaírók Háza tagjainak az írásai, drámái találhatóak. Ez a kötet idén látott napvilágot egy különleges köntösben. A borítón minden motívum az eddigi hívószavakat takarja, melyek köré a drámák íródtak. 

Megtudhattuk, hogy a Fiatal Drámaírók Háza az ifjú tehetségeknek, írni vágyóknak ad lehetőséget a megjelenésre. Emellett küldetésének érzi a szervezet, hogy a saját programjain, workshopjain, előadásin interakcióba lépjen a drámaíróval a közönség. Így, ezáltal a szerzők valódi visszajelzést, értékelést kaphatnak, ami hozzásegíti őket a fejlődéshez. 

Az alapító, Horváth Benji elsődleges célja, hogy ha egy drámaíró fejlődni szeretne vagy szüksége lenne szakmai segítségre, akkor a Fiatal Drámaírók Háza jusson az eszébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában