Épületek, lépcsősorok

2022.07.21. 11:00

Veszprémi látképek akvarelleken, rajzokon és fotókon

A veszprémi vár és környezetének ismert és kevésbé ismert épületeit, lépcsősorait és utcáit mutatja be az az időszaki kiállítás, amellyel újranyitott a Hősök kapuja csütörtökön.

Marton Attila

A kiállítás megnyitóján Király Nóra játszott hárfán, tőle jobbra Sipos Anna rendező, Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató és Porga Gyula, Veszprém polgármestere Fotó: Penovác Károly/Napló

A (S)édes Veszprém nevű kiállításra a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogattak a szakemberek nagyobbrészt akvarelleket, kisebb részben ceruzarajzokat és rézkarcokat, valamint archív fényképfelvételeket. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) megnyitójában ahhoz hasonlította a tárlatot, mint amikor egy családban a nagyszülők vagy a szülők megmutatják a fiataloknak a családi fényképalbumot. A tárlaton ugyanis a 19–20. század fordulójától az 1980-as évekig láthatók akvarellek és fotók a veszprémi várról és környékéről, amelyek egy-egy történetet beszélnek el. Megjegyezte, az alkotásokon végigkövet­hetők a város építészeti változásai is. 
Péterváry-Szanyi ­Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatónője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy megnyithatták a felújítás miatt zárva lévő kiállítóhelyeik közül az elsőt. Hozzátette, az ősz második felétől egy új állandó kiállítás lesz látható a Hősök kapujában. A kiállításon, amelynek ötlete Tevesz Mária művészettörténésztől származik, olyan kismesterek – mint például Gerstner Ödön, Barabás (Reismann) Gizella, Mendlik Lajos, Páris Erzsébet és Dobroszláv József – alkotásain csodálhatók meg veszprémi látképek és városrészletek, amelyek különböző időszakokban ihlették meg a művészeket, mondta Sipos Anna, a múzeum művészettörténésze. A fotókon ugyanazok a részletek, épületek jelennek meg, mint a képzőművészeti alkotásokon, emellett térképrészletek is láthatók, amelyek az alkotások készítésének helyét jelölik, hogy azt a látogatók térben is el tudják helyezni. 
A megnyitón hárfán közreműködött és énekelt Király Nóra. Az ingyenesen látogatható kiállítás – amely a Zöld város projekt támogatásával jött létre – október közepéig tart nyitva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában