Zene

2022.08.01. 14:00

Kedden este kezdődik az Auer fesztivál

A Mendelssohn Kamarazenekar idén nyolcadik alkalommal rendezi meg az Auer fesztivált a világhírű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére. Augusztus 2. és 7. között három helyszínen kilenc programot hallhat a közönség, a keddi nyitókoncerten Szergej Krilov hegedűművész lép fel a Mendelssohn Kamarazenekarral.

Balla Emőke

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja. A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Kitüntetésekkel halmozták el a Meiningeni Kereszttől a Francia Becsületrenden át a Szent Vlagyimir érdemrendig. Személyisége lenyűgözte kortársait, bárhol is tevékenykedett. Ő alapozta meg és dolgozta ki azt a metódust, melyet ma a világ „orosz hegedűiskola” néven ismer és csodál, s példátlan sikersorozatot indított el.

Az Auer fesztivál célja, hogy Auer Lipót szülővárosába hozza azokat a magyar és külföldi világhírű művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel rendszeresen. Az elmúlt években a programsorozat vendégei voltak többek között: Gidon Kremer, Mischa Maisky, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Ray Chen, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Gilles Apap, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, a Kodály Kvartett, a Keller Kvartett, Frankl Péter és Balázs János.

Az idei veszprémi Auer fesztivál nyitókoncertjének szólistája, Szergej Krilov Csajkovszkij Hegedűversenyével lép színpadra. Azzal a versenyművel, melyet szerzője eredetileg Auernek szánt, neki is dedikálta, s melyet – némi átdolgozás után – élete végéig rendszeresen játszott. Szergej Krilov maga is az Auer alapította hegedűiskola neveltje, rendkívül szuggesztív, magával ragadó előadásmódjával az egész világon sikerre viszi e darabot koncertről koncertre. A Csajkovszkij-mű mellett a kedd esti programban elhangzik Mozart Figaro házassága című vígoperájának nyitánya, valamint Kodály galántai táncok című darabja. Előadja a Mendelssohn Kamarazenekar, művészeti vezető Kováts Péter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában