A kulturális örökség napjai

2022.09.17. 07:00

Diákok látogattak a veszprémi várnegyedbe

A Veszprémi Főegyházmegye és a veszprémi várnegyed beruházásért felelős Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság is csatlakozott a Kulturális örökség napjai programsorozathoz, amit a hétvégén tartanak országszerte. A főegyházmegye pénteken iskolás csoportokat hívott a várnegyedbe.

Napló

A fiatalok Nagy Veronika művészettörténész, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatójának vezetésével számos érdekességet megtudhattak a vár történetéről, értékeiről

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A nagyszabású, tizennyolc épületet érintő beruházás kiemelt célja egyrészt az értékmegóvás, értékmegőrzés, másrészt találkozási pontként szolgálni Isten és ember, a jelen és jövő generáció számára. A fiatalok Nagy Veronika művészettörténész, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatójának vezetésével számos érdekességet megtudhattak a vár történetéről, értékeiről, és kipróbálhatták a várnegyed oldalában lévő nagy állványrendszer liftjét is. A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok megismerjék, milyen kincseket tartogat a várnegyed, és a megújulás révén hogyan válik a közösség kulturális életét gazdagító hellyé.
A Veszprémi Főegyházmegye mottója 2020 óta a főpásztor által választott Őseink hite a jövő reménye mondat. Ez a felirat került 1938-ban a veszprémi várnegyedben található Gizella-kápolnába. Hitvallást és cselekvési programot jelöl ez a mondat, kifejezi, akik most vagyunk, és akik lenni szeretnénk. Szeretnék megőrizni és továbbadni a jövő generációknak is az őseink hitét, a hitük teremtette kulturális és épített javakat, melyek közösséget teremtenek. A főegyházmegye mottójával és a beruházás fő céljával, az értékmegóvással és értékmegőrzéssel összhangban az érsekség és a veszprémi várnegyed beruházásért felelős Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság pénteken iskolás csoportokat hívott meg a várba. A fiatalok a több mint negyven méter magas állványrendszer liftjét kipróbálva érkeztek meg a várba, ahol az érsekség műemlékvédelmi szakemberétől számos érdekességet tudhattak meg többek között a magyarországi barokk építészet egyik jelentős épületéről, az Érseki Palotáról, a Ferences Rendházról, valamint a várnegyed további épületeinek műemléki kutatásáról és helyreállításáról.

A veszprémi várnegyedben történelmi jelentőségű fejlesztés zajlik. Ha a mostanihoz hasonló, teljeskörű megújítást keresünk a múltban, akkor a barokk korig, mintegy 250 éves távlatba kell visszamenni. Tizennyolc épület, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és további 10 ezer négyzetméter szabad terület, többek között belső kertek újulnak meg 2025-ig. A munkák egy része – az épületek homlokzati megújítása – azonban 2023-ra elkészül, hogy a jövő évi Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat idején a várnegyed ismét látogatható legyen, illetve egyes épületek esetében bizonyos funkciók elkészüljenek, liturgikus és egyéb rendezvények a várban megtarthatóak legyenek. A 2021- 2025 között zajló műemlékhelyreállítást 2023-ban a veszprémi EKF programok keretében a Work in Progress 2023 nyitókiállításon mutatják be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában