Kultúra

2022.09.18. 17:00

Geometrikus szemléletű életterek – Kiállítás Csopakon

Jarmeczky István Szögletes harmóniák című kiállítása látható a Zámbó galériában.

Tóth B. Zsuzsa

A csopaki Zámbó Galériában Jarmeczky István: Szögletes harmóniák című kiállítása látható Fotó: galéria

Fotó: Picasa

A tárlatot megnyitó Hegyeshalmi László festőművész, grafikus beszédében vallotta, hogy számára sokat segített Jarmeczky István képei, alkotói magatartása megértésében, hogy nem régen láthatta a művész házát, amelyet feleségével együtt felépített, és a házat körbevevő kertet. – A kert szimbolikus értelmezése az édenkert, sorskert, kolostorkert, szerelemkert, mulatókert, a sztoikus nyugalom kertje. Derű, harmónia, nyugalom, következetes tervszerűség, igényes minimalizmus, érzelmes konstruktivizmus. Ezek jutottak eszembe István és Zsuzsa kertjét látva. Konstruktív, geometrikus ikonográfia a képalkotó módszer, és ez a geometrikus szemlélet határozza meg Jarmeczky István festőművész mindennapi életének tereit is. Ábrázolási rendszerek, ábrázolási hálók, ábrázolási szövetek építik a Jarmeczky-képeket. Ha ezeket meglátjuk, felfedezzük, megértjük, akkor tudjuk olvasni, nézni a képeket. Kiterjesztve a gondolatot, egy látható tárgy szemlélése során betekintést nyerünk a láthatatlan világba. A festő látomásába. A természet ugródeszka a szemlélődéshez, nyitottnak és figyelmesnek kell lennünk. Ahogy a legnagyobb balatoni mester, Egry József megfogalmazta: „a látottakat élménnyé, az élményeket magasztossá kell tennünk…” 

A konstruktív képalkotás, tárgyalkotás, építészet, művészetszemlélet több mint száz éve velünk van, de ha a történelmi távlatokat és az úgynevezett klasszikus művészetet nézzük, ezer évekről beszélünk. Az európai konstruktivizmusban az oroszok, a hollandok, a svájciak, a németek, a magyarok, Moholy-Nagy, Kassák, Vasarely jelentősége lenyűgöző, hatásuk megkerülhetetlen. De mi a kérdés, mi a helyzet ma, több mint száz évvel később? Mi újat lehet mondani, milyen új formák, szemléletek termékenyíthetik meg a konstruktív műalkotást? A folyamat hasonló lehet egy-egy nyelv folyamatos átalakulásához, megújulásához. A látható testek folyton változnak, ahogy a látás és a látomás is folyton változik. A megőrizni és továbbfejleszteni fogalma általános, túlmutat a művészet kérdéskörén is. Mindenképpen szükséges az invenció, a lelemény, a tanulás, tudás, szorgalom, munka, kitartás – mondta Hegyeshalmi László, és beszélt részletesen is a bemutatott képekről. Szólt arról, hogy Jarmeczky István geometrikus képei is kitűnően illeszkednek a nagy holland mester, Bob Bonies által megfogalmazott tételhez, hogy a geometrikus szerkezet tökéletesen leírható a vízszintes, függőleges, diagonális fogalmakkal, irányokkal. Jarmeczky színhasználata eltér a szigorú konstruktivistákéitól, akik leginkább a festészeti alapszíneket, a pirosat, kéket, sárgát használták műveikben. 

A Jarmeczky-kép nagyon jól felismerhető színösszhangban jelenik meg, érzelmes konstruktivizmus jellemzi.  

A kiállítás szeptember 28-ig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában