Ünnep

2022.10.17. 20:09

Díszkutat avattak római kori szokás szerint Balatonalmádiban

Az Almádi P-Art Alapítvány szervezésében átadták Beretvás Csanád szobrászművész alkotását, a díszkutat Balatonalmádi budatavai részén, a lakótömb belsőben, a Mol benzinkút mögött, október 16-án, vasárnap. Az ünnepségen régészek beszéltek az előzményekről.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Fabó Péter polgármester örömmel szólt a közösségi összefogásról, amellyel létrehozták a kutat.

Boros Szilvia, az alapítvány elnöke és Veszeli Lajos festőművész, az alapítvány művészeti vezetője köszöntőjében elmondta, a díszkutat adakozásból sikerült megvalósítani a városrészben. Fekete Fruzsina régész felidézte a történelmet, majd Perémi Ágota vezető régész, muzeológus részletezte, hogy az 1984-1987 között leletmentést végzett a lelőhelyen, ahol római kori sírok kerültek elő. A területet, melyen szép park található, azóta is féltve őrzik.

 

A helyiek korhű felvonulás keretében Hadrianus, Pannónia helytartója bevonulása mellett ünnepi körülmények között adták át a díszkutat Budatava polgárainak, ahol római kori leleteket találtak, a helytartó idejéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában