Az igazat és csakis az igazat

2022.10.05. 12:00

Lovason mutatták be a Torontói Magyar Ház egykori elnökének a könyvét

Lovason, a Stefanovszky-házban rendezte vasárnap ötödik, egyúttal évadzáró könyvbemutatóját a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet, amikor vitéz Bogyay Elemér 56-os szabadságharcos, a Torontói Magyar Ház egykori elnökének Az igazat és csakis az igazat – Egy disszidens életrajza barátainak, harcostársainak című könyvét mutatták be.

Napló

Vitéz Bogyay Elemér, Kovács Mária Györgyi és Pintér Kornél az ünnepségen Fotó: Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte a szép számban megjelenteket és a közelmúltban Kanadából hazatelepült szerzőt, akit „osztályidegen” származása miatt – édesapja ugyanis földbirtokos volt – már 1949-ben eltávolítottak a gimnáziumból. Kalandos körülmények között került a Váci Állattenyésztő Technikumba, majd 1956-ban a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián a Nemzeti Forradalmi Bizottság tagja lett, ezért a szovjet szuronyok árnyékában kiépülő kádári terror elől menekülve 1956. december 17-én hazája elhagyására kényszerült. Rövid ausztriai tartózkodás után érkezett Kanadába, ahol a menekült soproni Erdőmérnöki Főiskolán folytatta tanulmányait. (Kevesek által ismert, hogy az 1956-os forradalom szovjet eltiprása után a soproni főiskola szinte összes hallgatója és tanárainak többsége Ausztriába távozott, majd a kanadai University of British Columbia (Vancouver) befogadta a teljes kart.) Küzdelmes emigrációs évtizedei során sokat tett a magyarság ügyéért, jó kapcsolatot ápolt a közelmúltban elhunyt Wittner Mária 56-os szabadságharcossal, egykori halálraítélttel is.

A jelenlévőknek ezért is volt különleges élmény kézbe fogni Wittner Mária híres beszédének eredeti kéziratát, melyet a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján 2001. február 25-én a Parlamentben mondott el, s amit utána Bogyay Elemérnek ajándékozott. A rendezvényen Juhász Antal versmondó előadásában a szerzővel is szoros barátságot ápoló neves emigráns költő, Kecskési Tollas Tibor: Bebádogoztak minden ablakot című megrendítő költeménye hangzott el. Bogyay Elemér kedves emlékeket idézett fel a Márai Sándorral, gróf Czegei Wass Alberttel, Kecskési Tollas Tiborral, Puskás Ferenccel és Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érsekkel történt találkozásairól. Külön megemlékezett Orbán Viktor miniszterelnök 1999-es torontói látogatásáról, amikor a Magyar Házban 600 hallgató felállva, hosszan megtapsolta az ifjú miniszterelnök nagyhatású beszédét.

Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet nevében Hűséggel a Hazához Érdemkeresztet adományozott vitéz Bogyay Elemérnek, Lovasi Jenő magyar királyi főhadnagy, az 56-os Nemzeti Forradalmi Bizottság tragikus sorsú elnöke pedig posztumusz elismerésben részesült, melyet unokája, a Stefanovszky-ház tulajdonosa, Kovács Mária Györgyi vett át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában