Séta

2022.10.16. 07:00

Radnóti Miklósra és munkaszolgálatos társaira emlékeztek Szentkirályszabadján

Sétával és megemlékezéssel tisztelegtek Radnóti Miklós emléke előtt általános és középiskolás diákok szombaton.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A séta hosszú múltra tekint vissza, először Egyed László, a Veszprémi Vegyipari Technikum tanárának kezdeményezésére szervezték meg 1964. október 31-én, arra emlékeztetve, hogy Radnóti Miklós és munkaszolgálatos társai 1944 októberében a helyi vasútállomástól a repülőtéri barakkokhoz meneteltek. Az emléksétán idén a szentkirályszabadjai Szent István Király Általános Iskola diákjaihoz a veszprémi Jendrassik–Venesz Technikum és a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum számos tanulója, valamint a szentkirályszabadjai polgármesteri hivatal dolgozói csatlakoztak, hogy Veszprémből Szentkirályszabadjára sétáljanak. 

Pál-Gyarmati Katalin polgármester köszöntőjében elmondta, a településen az 1970-es években múzeumot rendeztek be a költő emlékére, ahol jelenleg falutörténeti kiállítás látható. A település határában lévő emlékhely keresztjét 2009-ben állította az önkormányzat Radnóti Miklós és munkaszolgálatos társai, valamint a diktatúrák áldozatainak emlékére. A polgármester elmondta, a költő 1944 májusában vonult be munkaszolgálatra a szerbiai Bor melletti lágerbe. A több ezer foglyot – köztük a költőt – a tábor kiürítésekor Mohácsra, majd onnan vasúttal Szentkirályszabadjára szállították. Radnóti itt írta utolsó, Negyedik razglednica című versét. A foglyok innen gyalog folytatták útjukat a nyugati határ felé. A költőt és 21 társát 1944. november 9-én gyilkolták meg keretlegények Abda határában. 

A rendezvényen a költő verseit szavalta Battyányi-Nagy Annamária, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja. A megemlékezés végén az intézmények vezetői és az önkormányzat képviselői koszorút helyeztek el, az iskolások mécseseket gyújtottak az emlékhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában