Olvasónk írja

2022.12.31. 12:00

A pezsgőgyáros zeneszerző

A szilveszter elképzelhetetlen a forró virsli és jól behűtött pezsgő nélkül. Legismertebb a budafoki Törley, azonban kevésbé a tatai Esterházy pezsgő. De eredjünk történetének nyomába!

Olvasónk

A devecseri gróf Esterházy Ferenc halála után idősebb fia, Ferenc zeneszerző örökölte a tatai uradalmat a kastéllyal. Zenei tanulmányait New Yorkban végezte, s doktorátust szerzett. Operát is írt, melyet nagy sikerrel mutatott be az Operaház. Nyaranta a tatai angolparkban zenei előadásokat rendezett. Testvéröccse, Tamás a devecseri birtokot örökölte. 

– Ifjú Ferenc gróf pezsgőgyárat, Tamás gróf téglagyárat alapított. A tatai kastély és gazdasági épületei az 1770-es években épültek. Az uradalom nagy pincerendszerrel is rendelkezett, s itt kapott helyet a pezsgőgyár. Sikerült a neves francia szakembert, Hubert Emilt pezsgőmesternek megnyernie, s általa jó minőségű gyöngyöző ital készült, amelyet külföldön is tudott értékesíteni. Számos korabeli újság méltatta a tatai pezsgőgyárost. Napjainkban Esterházy néven kerül forgalomba a tatai pezsgő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában