A teljesség szimbóluma

2022.12.07. 17:30

Újabb kötettel gazdagodott a Séd-könyvek sorozata

Bemutatták a Séd folyóirat idei utolsó számát és a Séd-könyvek negyedik kiadványát a napokban a Hangvillában.

Marton Attila

Brányi Mária, Palágyi Sylvia, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Perlaki Claudia és Géczi János a folyóirat és a könyv bemutatóján

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Géczi János, a lap egyik szerkesztője elmondta, a folyóirat idei hatodik számában – amelynek címlapján Kovács Endre fotóművész egy várpalotai panellakásról készült fotója látható – kiemelt helyen szerepel a képzőművészet, a tárlatokról szóló recenziók mellett a Demel Eszter vezette zenei rovat szintén erős, gondolatébresztő szövegeket tartalmaz. Az Ex Symposion 109. számáról Vondervisztné Kapor Ágnes írt. A lap kapcsán Géczi János elmondta, a 30 éve Vajdaságból áttelepült költők, írók és irodalomtudósok alapította irodalmi-művészeti folyóiratnak jelen állás szerint ez volt az utolsó száma, támogatás híján megszűnik a kiadvány.

Az eseményen bemutatták a Séd-könyvek negyedik kiadványaként megjelent A teljesség szimbóluma című kötetet. Palágyi Sylvia régész új könyvében tizenhét olyan cikk szerepel, amely az elmúlt években a Séd folyóiratban jelent meg. Az írások a balácapusztai római kori villagazdaság területéről előkerült tárgyakhoz kapcsolódnak: mint ismert, Palágyi Sylvia több évtizeden töltött be vezető szerepet a villagazdaság régészeti feltárásában. A szakember többek között arról beszélt, a megyei múzeum létrejöttében is nagy szerepet játszott, hogy a huszadik század első éveiben számos falfestménylelet került elő Balácáról. Elhangzott, a kötet Brányi Mária támogatásával jelent meg. Az alpolgármester köszöntőjében méltatta a szakemberek helyi értékek felkutatásában végzett munkáját. A Perlaki Claudia által szerkesztett könyvben a tárgyak leírása és az azokat illusztráló fotók – amelyeket Gáspár Gábor és Oszkó Zsuzsa készítettek – mellett ókori szerzőktől vett idézetek is szerepelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában