Az utolsó szalmaszál

2022.12.15. 11:30

Veszprém Város Vegyeskara karácsonyi koncertje

Veszprém Város Vegyeskara hagyományos ünnepi hangversenyére várja a zenebarátokat december 22-én, csütörtökön 19 órakor a Hangvilla nagytermébe.

Balla Emőke

Veszprém Város Vegyeskara (archív)

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A koncert több évtizedes hagyomány, a város zeneszerető közönsége ünnepi zenével készül a karácsonyra. Az idei műsor első részében „Az utolsó szalmaszál Abból a Jászolból” – Nagy Gáspár versének mottójával – európai karácsonyi muzsikákból álló összeállítást hallhat, láthat a közönség. A Megváltó születésének jászolát, a téli hó tisztaságát, a mennyei békét és ünnepi harangokat versek, balettjelenetek illusztrálják.

A hangverseny második részében bemutatkozik az újjáalakult Veszprémi Zongoraötös. Dohnányi Ernő c-moll zongoraötöséből a 3., Adagio tétellel járulnak az elmélyült ünnepi hangulathoz. Majd Ottorino Respighi olasz impresszionista zeneszerző Lauda per la Nativitá del Signore – Dicséret az Úr születésére – című kantátája hangzik fel. A karácsonyi csodát megjelenítő kompozícióban fenséges hangzású kórusrészletek váltakoznak az angyal, a pásztor és Mária szólóénekes szerepeivel, pasztorális hangzású fafúvós hangszerek kíséretében. A zene változatos stílusú elemeket tartalmaz a késő romantikától a neobarokkig, sőt a gregorián ének visszhangjait is felfedezhetjük benne. Respighi egyetlen szakrális műve valódi ritkaság, ezerféle színben pompázó kamarazene.

A hangversenyen közreműködik Veszprém Város Vegyeskara és Vokálja, művészeti vezető Erdélyi Ágnes, Józsa Eleonóra, Golarits Flóra zongorán, a Veszprémi Zongoraötös tagjai: Rabovay Júlia, Szakács Ádám, Király Veronika, Bóna Katinka és Győrfi Judit, a Csermák Antal Zeneiskola művésztanárai: Hajas Szilárd, Tóth-Hraska Anna, Pintér József, Szemes Zsuzsanna, Gombásné Czika Magdolna, Fátrai Gabriella, Sipos Csaba, valamint  a Victoria Art & Sport Egyesület balettnövendékei, művészeti vezető Victoria Podolskaja. Szólót énekel Fodor Szabina Barbara, Hajdú Diána és Káplán György. Verset mond Frohmann Péter, Kreschka Ágnes, Horváth Eszter és Formán Bence. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában