Együtt szaval Veszprém

2023.01.22. 07:00

Ünnepi programok a Himnusz születésnapján

A magyar kultúra napján, az Európa Kulturális Fővárosa-programév nyitó hétvégéjének második napján is gazdag programokat kínálnak a veszprémieknek és a városba látogató vendégeknek.

Napló

A Hangvillában nyolc órakor kezdődik A helység kalapácsa című előadás

Forrás: Pannon Várszínház

Az Óváros piac, ahol a helyi és a Bakony–Balaton-régió termelői, gazdái várják a piacozás szerelmeseit, már hagyomány a városban, ma reggel kilenc órakor ismét megnyitja kapuit. Látogathatók a Művészetek Háza Veszprém kiállításai, a Veszprémi Érsekség vezetett sétákon mutatja be a várnegyed megújításának munkálatait. A Tourinform-iroda elől 10.30 órakor ingyenes városnéző séta indul.

A Kabóca Bábszínház a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt programsorozatának nyitóeseményére új bemutatóval készül. A Csalimese, a magyar népmeséken alapuló történet hat, sokak által ismert mesét fűz össze egy különleges térben, a bemutató 11 órakor lesz a Hangvillában.  

A Veszprémi Petőfi Színház Ádámok és Évák ünnepe című programja hagyomány, tíz éve rendezik meg. Idén a meghívott korosztályok körét kibővítették, nem csak középiskolások vesznek részt rajta, hanem óvodások, általános iskolások, kihívással élők és a PetőfIfiAkadémia tagjai is, akik a Himnuszhoz kapcsolódó gondolataikat jelenetekben előadva mutatják be délután öt órakor.

Szintén 17 órakor kezdődik A nagy Himnusz sztori című rendezvény, Nyáry Krisztián könyvkiadó, író, irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész zenés kalandozása a Pannon Egyetem aulájában, közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar. A kötetlen hangvételű előadáson kiderül többek között, mi volt a himnusz a Himnusz előtt, miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a legkülönbözőbb rendszerek politikusainak. A programon ünnepi beszédet mond Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Este hat órakor együtt szaval Veszprém, a Petőfi Színház szervezésében több százan mondják el a színház előtt a Himnuszt.  

A Hangvillában nyolc órakor kezdődik A helység kalapácsa című előadás. A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi ősbemutatójára készül. A Horváth Balázs komponálta zeneművet a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar szólaltatja meg, az előadást Horváth Csaba rendezi, szereplői a Forte Társulat tagjai, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi szakos hallgatóival egészülnek ki. 

A vasárnapi program nyolc órakor a CinAmono litván zenekar koncertjével zárul a Papírkutya Kultúrbisztróban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában