Finisszázsünnep a Vaszary Galériában

2023.01.10. 07:00

Elbúcsúztak a rangos modern kiállítástól

Finisszázsünnep elnevezéssel búcsúztak a Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig – Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című kiállítástól a füredi Vaszary Galériában január 8-án, vasárnap.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

A hazai képzőművészet elmúlt száz évének alkotásaiból összeállított tárlat záróeseményén kerekasztal-beszélgetéssel és tárlatvezetéssel várták a látogatókat, melyen részt vett Aknai Katalin, Gosztola Kitti, Páldi Lívia és Árvai Mária, a moderátor Róka Enikő volt. 

Mint ismert, a Vaszary Galéria majdnem egy évre modern művészeti múzeummá alakult át. A Fővárosi Képtár gyűjteményéből több mint egy évszázadon átívelő válogatást tekinthetett meg a közönség. A sarokpontokat két, a nemzetközi porondon is elismert művész jelölte ki: Rippl-Rónai József és Maurer Dóra. Rippl-Rónai a korának legújabb művészeti törekvéseit képviselő francia Nabis csoporthoz csatlakozott, művei már életében szerepeltek és azóta is töretlenül jelen vannak a hazai és külföldi kiállításokon, közgyűjtemények becses darabjaivá váltak. Maurer Dóra a nemzetközi képzőművészeti színtér megbecsült alakja, akinek nemrég a londoni Tate Modern szentelt önálló tárlatot. 

A Fővárosi Képtár gyűjteményét az ötvenes évekbeli államosítás után, 1959-ben alapították újra, ma az ország egyik kimagasló képzőművészeti anyagát őrzi. A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozik, gyűjteményei, kiállítóterei az óbudai Kiscelli Múzeumban vannak. A képtárba az elmúlt hatvan évben bekerült alkotásoknak csak egy töredéke szerepelt a kiállításon, a látogató mégis olyan válogatással találkozhatott, amely átfogó képet nyújt a magyar képzőművészet történetéről a századfordulótól a jelenig. A művészeti megközelítések változnak, a pozíciók átrendeződnek, a folyamatokban az intézmények, így a múzeumok, galériák mellett a politikai és társadalmi mozgások is meghatározóak. A műveket kísérő szövegekből kibontakozott a gyűjtemény története, nyomon követhettük a változó gyűjteménygyarapítási szempontokat. 

A kiállítás a női alkotók társadalmi helyzetére is fókuszált, eszerint az ezredfordulóra a nők nyilvános megjelenései nemzetközi szinten és itthon is kiegyenlítettebbé váltak, de a régi reflexek, aránytalanságok még mindig velünk vannak. A megannyiszor homályba vesző életművek láthatóvá tétele a Fővárosi Képtár évtizedes missziója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában