Sokszínűség, igényesség

2023.01.19. 16:00

Kulturális központ a Balatonnál: mérlegen húsz év

Húsz éve közművelődési műhelye Balatonalmádinak a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, melynek igazgatója, Fábiánné Sáray Anna, aki könyvtárosként kezdett dolgozni az épületben, nemrég vonult nyugdíjba.

Kovács Erika

Minden évben tömegeket vonz a majális Balatonalmádiban

Forrás: önkormányzat

Fábiánné Sáray Anna felidézte, az önkormányzat döntött arról annak idején, hogy a központban kulturális központot építsenek, és 2001-ben határozott a könyvtár és a közösségi ház szervezeti összevonásáról. Két év múlva, a magyar kultúra napján átadták az új épületet, mely a Pannónia nevet később kapta meg. Korábbi helyéről ebbe az épületbe került át a könyvtár is, 40 ezer kötetet szállítottak át az új és tágas helyre, melyben nagyon sokat segítettek az önkéntesek, a helybeli emberek. Igazi közösségi összefogással költözött a könyvtár. 

Elkötelezett a közművelődés mellett. Fábiánné Sáray Anna, a Balatonalmádiban lévő Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár korábbi igazgatója
Forrás: önkormányzat

Balatonalmádiban a térség legnagyobb és legmodernebb épülete nyílt meg két évtizeddel ezelőtt. A ház látogatottságában nagy szerepet játszik az is, hogy a város központjában található. Kedvező körülmény, hogy a közelben jó infrastruktúra, illetve közlekedés van, nem beszélve a Balatonról, mely egész évben, de főként nyaranta rengeteg embert vonz. Az is kedvező, hogy az épület többfunkciós, illetve sokféle szolgáltatás megtalálható benne. Így például, aki a kávézóba jön, a könyvtár ingyenes wifijét használja, gyakori, hogy iskolások ebéd után mennek könyvet kölcsönözni, a kulturális programokon részt vevőknek szintén „kéznél van” a könyvtár, és például a balettfoglalkozásra érkező gyerekek szülei a várakozást szintén eltölthetik a könyvek között, folyóiratokat olvasgatva. 

A régi fürdőéletet is felelevenítik a Hattyúbálon, melyen jelmezt öltenek a résztvevők és a bál előtt végigsétálnak a város központjában 
Forrás: önkormányzat

Az intézményben, legyen szó közművelődésről, illetve könyvtárról, mindig azt tartották szem előtt, hogy a működést sokszínűség, igényesség, magas színvonal jellemezze, értéket közvetítsenek az embereknek. Ennek szellemében szervezték mindig is a különféle programokat, valamint rendezvényeket, egyebek mellett a nyári fesztiválokat, a kiállításokat, a Hattyúbált, a majálist. A kulturális műhely sikeres működésében meghatározó szerepük van a magasan képzett és elkötelezett dolgozóknak is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában