Irodalom

2023.01.20. 19:00

Új kötettel jelentkezik Búzás Huba költő

Búzás Huba költő új kötete Balassi Bálintnak állít emléket. Külön érdeme a kor nyelvének archaizáló megidézése, a dráma nyelvi megfogalmazottsága.

Napló

Búzás Huba – a már országos hírnévre emelkedett költő, esszé- és drámaíró – Balassi Bálint lélekvándorlása című legújabb ötfelvonásos történelmi, lélektani könyvdrámája akár a nemzetközi színházi világ érdeklődésére is számot tarthatna – írják a kötet ismertetőjében. Eminens lektori vélemények szerint a XVI. században élt zseniális magyar költő személyisége és története azért korszerű téma és „drámai anyag”, mert egy európai minőségű magyar szellem kétségbeesett küzdelmét ábrázolja a honi (közvetve az európai) elfogadásért, miközben kalandos élete során elsőként teremti meg a leendő magyar nyelvű költészet emelkedett – látomásokkal és indulatokkal teli – lírai nyelvezetét. 

 

A drámaíró e műve nemcsak érdekes történet, de egyidejűleg megfelel a tragédiák alapvető törvényszerűségeinek is: cselekménye a drámai végkifejlet felé katartikus magasságokba szárnyal. A cselekmény történetileg hiteles: egyaránt tükrözi mind a lélektani, mind a történeti valóságot. Külön érdeme a kor nyelvének archaizáló megidézése, a dráma nyelvi megfogalmazottsága, amely az érthetőséget nem csorbítja: Búzás Huba nemhiába költő, lírai átéléssel teremti meg a XVI. századi szókincset, amit Balassi Bálint is használt költészetében.

A szerző korábban Janus Pannoniusnak emelt, ezúttal Balassi Bálintnak állít emléket. A reneszánsz kor e szintén nagy humanistája – költészetünk megteremtője – életének sorsfordulóit jeleníti meg feltámasztó empátiával, tölti meg szenvedéllyel, történelmi és emberi hitelességgel. Izgalmas olvasmány és színpadra állítható, játszható dráma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában