120 bor

2023.03.29. 07:00

A Balaton keleti medencéjének borai versenyeztek

Közel 120 bor versenyzett a Kelet-Balatoni Borlovagrend által szervezett hagyományos borbírálaton, amelyet a napokban tartottak.

Marton Attila

Fotó: Kelet-Balatoni Borlovagrend/Győrfiné Virág Irma

A versenyt tizenharmadik alkalommal rendezte meg a borlovagrend. Győrfi Károly, a borrend elnök-nagymestere elmondta, a megmérettetésre a Balaton keleti medencéjéből összesen csaknem 120 bort neveztek a termelők. A minták többsége fehérbor volt, de néhány rozé és vörösbor is megjelent a versenyen. Győrfi Károly kiemelte, a borverseny szakmai tapasztalata, hogy a tavalyi évjárat minősége megegyezik az előző években megszokottal, azonban a borok készítésénél a meleg, aszályos nyár ismét nehéz feladat elé állította a kistermelőket. A forró nyár hetekkel előre hozta a szüret időpontját mindegyik borfajtánál, ugyanakkor a borrend elnök-nagymestere szerint a gazdák egyre inkább alkalmazkodnak a megváltozó éghajlathoz. 

A nedűket négy bírálóbizottság értékelte, a grémiumokban szakemberek és fiatal borkedvelők egyaránt helyet kaptak. A bizottságok összesen 28 arany-, 52 ezüst- és 24 bronzérmet, valamint 14 dicsérő oklevelet adtak ki. A hagyományokhoz híven a helyi termelők borai közül idén is kiválasztották Kenese város borát: a kitüntető címet 2023-ban Öcsi Gyula tavalyi vörösbora viselheti. A versenyen nagyarany minősítéssel ismerték el a balatonaligai Horváth Csaba-Horváth Kata termelőpáros kékfrankos-merlot küvéjét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában