Drámaverseny

2023.03.07. 14:00

A Karaffa nyerte el a különdíjat 

Idén Székely Csaba Mária országa című darabja nyerte a Kortárs Magyar Dráma díjat, a Karaffa című, a Pannon Várszínház és a Pesti Kalligram által kiadott drámakötet pedig különdíjas lett.

Horváth Virág

Forrás: Archív

A Kortárs Magyar Dráma-díj zsűrije idén különdíjat ítélt meg a Karaffa című drámakötetnek. 

A Veszprémi Pannon Várszínház által a Petőfi-emlékév és az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat alkalmából kiírt, meghívásos Karaffa-pályázat Petőfi drámatöredékének befejezését, tovább- vagy újraírását célozta. A tíz pályaművet a színház a Pesti Kalligram Kiadóval együttműködve szerkesztette kötetbe.  
A könyv izgalmas olvasmánynak bizonyult. A tíz darab – sajátosságaik alapján – három csoportba sorolható. Márton László (Caraffa), Zalán Tibor (Karaffa) és Szálinger Balázs (Karaffa) más-más módon gondolja tovább a történelmi dráma műfaji lehetőségeit. Empatikusan kibontják a drámatöredékben felvázolt alapszituációt, felidézik az eperjesi történelmi események ismert menetét, amelyet fikciós elemekkel gazdagítanak.
Elsősorban nyelvi szinten érvényesül a szerzők mai korra utaló szemlélete, akár verses, akár prózai formában fogalmaznak. Darvasi László és Darvasi Áron (Petőfi 2022), a Kovács ikrek (A hiéna), Fabacsovics Lili (Karaffa) és Terék Anna (Karaffa) viszonya a töredékekhez még kevésbé szöveghű, mint például Szálinger Balázsé. Terék Anna ragaszkodott leginkább a Petőfi kínálta drámai mintához, Kovács Dominik és Viktor műve vásári játék, Fabacsovics a jelenbe helyezte át a történetet, akárcsak Darvasi pamfletszerű megközelítése. Leginkább Háy János (Én vagyok én), Dézsi Fruzsina (Körös-parton ül egy indián és nézi az úszó dögöket) és O. Horváth Sári (Egy boldog isten éltessen) rugaszkodott el az alapműtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában