Első kötethez segítik a fiatal szerzőket

2023.03.29. 07:00

Bemutatták a veszprémi folyóirat új számát

Körte és lódarázs címmel jelent meg a Vár Ucca Műhely folyóirat 79. száma.

Marton Attila

Fenyvesi Ottó, Kilián László, Fábián László és Tóth Benedek a folyóirat bemutatóján

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A lapot a Művészetek Háza Veszprém – Vass László Gyűjteményben mutatták be a napokban. Dallos Krisztina, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. projektmenedzserének köszöntője után Fenyvesi Ottó főszerkesztő beszélt a lapszámról. Elmondta, az idei a lap 24. évfolyama, az első számot 2000-ben adták ki. A friss lapban Fábián László, Iancu Laura, Benedek Miklós, Ayhan Gökhan, Vasas Tamás, Bene Zoltán, Simek Valéria és Ivánovics Beatrix szövege is szerepel, emellett négy könyvismertető kapott helyet Péntek Imre tollából. 

Németh István Péter esszéjében Weöres Sándor műveit elemzi abból a szempontból, hogyan jelenik meg bennük Petőfi Sándor költészetének hatása. Kilián László szerkesztő elmondta, ahogy korábban, úgy a friss lapszám is az irodalommal, a társadalomtudománnyal és a vizuális művészettel foglalkozik: ezúttal Szajkó István festőművész alkotásai szerepelnek a lapban, akinek alkotásairól Illés Andrea írt tanulmányt. A folyóirat négy szerzőt segít hozzá első kötetének megjelenéséhez idén: Éltető Erzsébet és Somogyi Csaba kötete már megjelent, a közeljövőben Korinek Janka, majd Varga Richárd kötetét adják ki. 

20230326.veszprém. Vár Ucca Műhely folyoirat 79. lapszámának megjelenése.  Foto.Nagy lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.
Fotós: Nagy Lajos/Napló

A bemutatón a szerzők közül Fábián László író vett részt, akinek Körte és lódarázs című írásától kölcsönözték a lapszám címét. A szerző elmondta, műve – amely lényegében egyetlen mondat – egyszerre novella és esszé, az írás a viszonyok és vonzalmak allegóriáját jeleníti meg az elbeszélő lódarázshoz való viszonyulása alapján. Tóth Benedek Vilém Flusser cseh filozófus életművéről tartott előadást. 

A folyóiratot a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával mutatták be. A lapban szereplő művekből Rábai Zsanett előadóművész olvasott fel. A folyóirat bemutatóján közreműködött Nagy Gergely elektromos gitáron. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában