Félszázan énekeltek

2023.03.09. 12:00

Három korcsoportban indultak a verseny résztvevői

Rangos zsűri értékelte a versenyzőket a Csermák-iskolában rendezett országos énekversenyen szerdán.

Marton Attila

Baczkó Panna Bella Händel és Kodály egy-egy művét énekelte, zongorán Nagy Márta kísérte a Csermák-iskolában megrendezett megmérettetésen

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola hetedszer szervezte meg a veszprémi klasszikusmagánének-versenyt, amelyre az ország különböző pontjáról összesen tíz intézményből érkeztek énekesek. Három korcsoportban ötven énekes lépett színpadra – mondta el Uher Bertalan intézményvezető. Hozzátette, a verseny iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés, a jelentkezők számát ötvenben maximálták. Megjegyezte, a magánéneket jellemzően kamaszkorban kezdik el a növendékek, a megmérettetésen többségében középiskolások és huszonévesek indultak. Az énekeseket Tokody Ilona Kossuth-díjas mesterművész, operaénekes, Dobi-Kiss Veronika énekművész és Hegedűs-Gönczy Katalin zongoraművész, korrepetitor értékelte. 

Tokody Ilona kérdésünkre arról beszélt, a zene a legtökéletesebb művészeti ág. 

– Rudolf Buchbinder zongorista definíciója szerint a zene az a művészet, amelyhez nem kell tolmács, vagyis mindenki egyénileg értelmezheti – fogalmazott az operaénekes. Úgy vélte, fontos a versenyen elért eredmény is, de a felkészülés legalább annyira, ugyanis ekkor nemcsak megtanulják, hanem kielemzik a darabokat az énekesek, valamint azt is megtanulják, hogyan adják át a befogadóknak. A sok jelentkező kapcsán örömét fejezte ki, szerinte ez jelzi, hogy nem veszett ki a mai fiatalokból az énekléshez való kedv. 

Dobi-Kiss Veronika – aki a kezdetektől részt vesz az énekesek értékelésében – azt emelte ki, minden évben nagyon sok tehetséges fiatal lép fel a versenyen, számukra fontos szakmai megmérettetést jelent a program. Úgy vélte, az egynapos versenyek megszervezése és lebonyolítása nem könnyű feladat, de a Csermák-iskola munkatársai mindent kiválóan előkészítenek. A versenyzők kapcsán elmondta, mindig kíváncsiak a zsűri szakmai véleményére, és igyekeznek is őket hasznos tanácsokkal ellátni. 

Hegedűs-Gönczy Katalin arról beszélt, az értékelésben fontos szempontnak tartják az énekes és a kísérő közötti össz­hangot. Hozzátette, a szerepüket elsősorban abban látja, hogy segítsék a résztvevőket, biztatást és erőt adjanak nekik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában