Értéktár-vetélkedő

2023.04.17. 10:00

A várpalotai Bátorkő csapata nyerte a versenyt

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat az Agrárminisztérium és a hungarikumbizottság támogatásával értéktár-vetélkedőt szervezett általános iskolák 7–8. osztályos tanulói számára.

Napló

Forrás: Veszprém Vármegyei Önkormányzat

A szervezők elmondták, az „Értékeled? – Érték Veled!” többfordulós vetélkedőre négyfős csapatok és felkészítő tanáruk jelentkezését várták a szervezők. A versenyre 26 csapat jelentkezett, melyek tagjai az első fordulóban a hungarikumokhoz és vármegyei értékekhez kapcsolódó feladatlapot oldottak meg, a második fordulóban pedig egy, a vármegyében fellelhető értékről készítettek háromperces kisfilmet. A döntőbe jutó 10 csapat szórakoztató, kreatív és interaktív feladatok megoldása során mérte össze tudását és ügyességét a megyeházán. 

A megjelenteket Vörösmarty Éva, a vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Megtudtuk, a diákok a választott csapatnevüket szimbolizáló jelképpel pólót dekoráltak, majd a különböző értékeket Magyarország vaktérképén helyezték el, óriás kockakirakón illesztették össze, activity-feladványok segítségével fejtették meg, sőt, érzékszerveiket használva ismerték fel (például hangbejátszás alapján a magyar operettet és a cimbalmot, illat alapján a kamillavirágot, halászlevet vagy kolbászt, íz alapján pedig az akácmézet, almát, paprikát). A pedagógusok matyó mintával díszített tányért festettek, a legszebb alkotás a diákok szavazata alapján különdíjban részesült.

A versenyt a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola Bátorkő csapata nyerte meg, amely június elején az Agrárminisztérium által szervezett országos döntőn képviseli Veszprém vármegyét. 2. helyen végzett a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fűzlánykák csapata, harmadik a Palotai lányok csapat lett szintén a Bán Aladár Általános Iskolából. A helyezettek (és teljes osztályuk) fő ajándéka élménypedagógiai foglalkozásra szóló ajándékprogram a herendi minimanufaktúrába, Baláca-pusztára, illetve a veszprémi Bakonyi Házba.

A csapatok egy veszprémi szabadtéri városi nyomozós játékra szóló utalványt, ezenkívül egyéb szóróajándékokat, társasjátékot, könyvet kaptak ajándékba. Az önkormányzat az eredményhirdetésnél egy 50 szeletes tortával vendégelte meg a résztvevőket.

Forrás: Veszprém Vármegyei Önkormányzat

A zsűri tagjai: Nagyné Bátor Alexandra, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Veszprém Vármegyei Értéktár Bizottsága elnöke, Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Vármegyei Igazgatóság igazgatója, Bánkutiné Mihalcsik Márta módszertani referens (Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Vármegyei Igazgatóság), Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára), Horváth Zsolt, a hungarikumbizottság koordinátora (Népfőiskola Alapítvány Lakitelek). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában