Három napos program

2023.04.27. 14:00

Elkezdődött a III. Pápai Nemzetközi Filmfesztivál

Az angol Shaun Clark A kezdetektől című animációs filmjével elkezdődött a III. Pápai Nemzetközi Filmfesztivál. A háromnapos esemény programjában 18 alkotást vetítenek.

Haraszti Gábor

Hazai és nemzetközi filmalkotók találkoznak Pápán Fotó: Haraszti Gábor

 

Az ünnepélyes megnyitót megelőzően a Knight Rider sorozatból ismert replika autó előtt fotózkodtak a fesztivál szereplői. Többek között spanyol, svájci, szerb, ukrán, dominikai, francia és kongói alkotások is vászonra kerülnek az idei rendezvény alatt, mely – mint a megnyitón elhangzott – az első olyan, amit a szervezők megálmodtak. Az első ugyanis a koronavírus-járvány miatt online zajlott, a másodikra szintén a Covid miatt külföldi alkotók nem jöhettek, idén ugyan az energiaválság miatt szintén adódtak problémák, de szerencsére sikerült ezeken úrrá lenni. Az ünnepélyes megnyitón Áldozó Tamás köszöntötte a rendezőket operatőröket, producereket, színészeket.

– Amikor először találkoztam Pozsgai Zsolt fesztiváligazgatóval, számunkra elképzelhetetlen volt, hogy valaha is egy filmfesztivál házigazdái lehessünk – mondta a polgármester. – Az elmúlt két évben különböző okok miatt nem volt szerencséjük a szervezőknek, idén viszont bízom benne, hogy egy fesztivál minden jegyét magában hordozó eseménynek lehetünk a házigazdái. Hálás vagyok Pozsgai Zsoltnak azért a sok erőfeszítésért, amit ennek érdekében elvégzett, lassan ezért a munkájáért tiszteletbeli pápainak fogjuk fogadni.

Fotó: Haraszti Gábor

Pozsgai Zsolt köszöntőjében arról beszélt, hogy egy olasz, Pápa méretű kisvárosban fogalmazódott meg benne, hogy egy fesztivált kellene szerveznie, kifejezetten vidéken, mert a kisvárosokban összetartóbb, családiasabb a közösség, más a hangulata, mint egy Budapest méretű városban. Örömét fejezte ki, hogy a külföldi vendégek mellett az újvidéki és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói és tanárai idén is ellátogattak a pápai filmünnepre. A három nap során a megtekinthető alkotások palettája rendkívül széles, a programban animációs film, musical, játékfilm és dokumentumfilm is helyet kapott. A fesztivál részletes programja a pihff.com oldalon érhető el az érdeklődők számára. A vetítésekre a belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában