Mozi, mozi, mozi

2023.04.28. 15:10

Elstartolt a filmfesztivál Pápán

A magyar film napja alkalmából rendezett pápai rendezvénysorozat nyitóeseménye egy közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés volt. A diákok Szelestey Bianka Hajszálrepedés című rövidfilmjét tekinthették meg, mely a 75. Cannes-i Filmfesztivál La Cinef nevű programjában is helyet kapott.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor

A szakítást hozó vitát néhány hajszál robbantja ki, szinte hihetetlennek tűnik, hogy emiatt legyen vége. De valóban emiatt van? Valóban váratlanul alakulnak az események? A fiatal lány a vacsora alatt bejárja az elengedés fázisait, és egy utolsó, kétségbeesett tettel bizonyítja, mennyit ér valójában a kapcsolatuk – olvasható a Filmintézet ismertetőjében. Erről szól Szelestey Bianka ELTE-s diplomafilmje, mely története alapján egy szakítást dolgoz fel, valójában az önámítás tükrét tartja a néző elé. 

– Az ötlet a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakának felvételijére készülve jutott eszembe – mondta a Hajszálrepedésről alkotója, Szelestey Bianka. – Részben magánéleti megélés és a körülöttem lévő párok tapasztalásai, történései adták az inspirációt. A Covid idején öt napon keresztül, egy szinte hermetikusan elzárt „buborékban” forgattunk, az éjszakai snitteket nappal vettük fel, ezért, amivel csak lehetett, próbáltuk elsötétíteni az ablakokat, nagyon izgalmas feladat volt.

Szelestey Bianka (jobbra) nemcsak írta, hanem rendezte is a filmet
Fotó: Haraszti Gábor

A rendezőt meglepte, hogy művét 2022-ben egyetlen magyar darabként 1600 film közül válogatták be a cannes-i fesztiválra, a filmiskolai vizsgamunkákat felvonultató La Cinef programba. 

– Leírhatatlan boldogság volt a hír, hogy a Hajszálrepedés kijutott a fesztiválra, egyfajta visszaigazolás azok felé, akik a filmen rengeteget dolgoztak. Külön öröm volt számomra, hogy mindenféle külső hátszél, producer nélkül, a semmiből, első filmesként válogattak be minket.

A Hajszálrepedés főszerepeit Kurta Niké, Váradi Gergely, Kubik Anna és Incze József alakítja. A pápai vetítésen a film látványtervezője, Horváth Dominika is részt vett, aki bepillantást engedett a forgatás kulisszái mögé. A pápai filmünnep folytatásában április 28-án 18 órakor – immár a színházterem óriási filmvásznán – a tavalyi év egyik legjobb magyar filmjét, a Larryt mutatták be, április 30-án 16 órai kezdéssel Jankovics Marcell János vitéze, 18 órakor a Hattól Nyolcig filmklub keretében pedig Az ötödik pecsét várja a közönséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában