Művészet

2023.04.14. 13:00

Különleges koncertet hallgathattak Balatonfüreden a költészet napján 

Koncerttel emlékeztek a költészet napjára József Attila születésnapján április 11-én Balatonfüreden, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. 

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

Cserép László, a szalon vezetője köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a divathullámokat figyelmen kívül hagyva, érdemes elgondolkodni azon, miért fontos a vers.  

– S ha ezt így nem is fogalmazzuk meg versolvasás közben, olyankor érezzük, hogy egzisztenciális és nem termelő vagy fogyasztó lények vagyunk, fogalmazott. Azt mondta, amikor verset olvasunk, a lelket ismerjük meg. Ez önmagában akár mélabússá is tehetne bennünket, de a kifejezés, illetve a nyelv öröme felvidít bennünket. A költészet hatalmát, valamint jelentőségét illusztrálva megemlítette, hogy filozófusok, gondolkodók ezer és ezer oldalakat írtak az emberi lét lényegéről, arról, amit József Attila 14 szóval fájdalmasan gyönyörűen megfogalmazott: „A semmi ágán ül szívem, / kis teste hangtalan vacog, / köréje gyűlnek szelíden, / s nézik, nézik a csillagok.”  

A köszöntő után a Resti Kornél zenekar időutazásra invitálta a közönséget. Adytól, Faludyn, Weöres Sándoron át József Attiláig halhatott megzenésített verseket a nagyérdemű. A legutóbbi Quasimodo Dalversenyen a zsűri elismerésben részesítette a zenekart Faludy György: Érzékeny utazás című versének megzenésítéséért, melyet most először élőben is hallhatták a megjelentek. Mint ismert, Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség, az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása. Leginkább a századelő, illetve a Nyugat nemzedékeinek közkedvelt budapesti vendéglátóipari egységeiben és vidéki söntéseiben érezte jól magát, ahol megannyi – magát költőnek valló – naplopó rokonlélekkel könyökölhetett össze, majd koccinthatott a töredékesnek tetsző idő egészségére. Köztük: Kosztolányi Dezsővel, Karinthy Frigyessel, Krúdy Gyulával, Ady Bandival, Tamkó Sirató Károllyal, Berda Jóskával, Tersánszky Józsi Jenővel, József Attilával, Weöres Sándorral és a többiekkel. Az imént említett KORTYtársak, valamint a sorból kimaradt szellemi szesztestvérek zenés verseit énekli a zenekar.

 A garabonciás irodalmi időutazó nevét viselő együttes kilencedik éve foglalkozik versek megzenésítésével. Stílusbéli merítésük a népzene feneketlen kútjától az úgynevezett storyteller dalszerzői hagyományon, a beat hőskorszakán, a középkori vágánsénekek világán, a sanzonok, kuplék miliőjén át egészen az avantgárd kísérletekig csordogál. Tematikus, Resti Mesék – vetítéssel, színpadi elemekkel és fél-fiktív történetekkel tarkított, költői túlzásokkal meglódított – revüszerű estsorozatukkal kecskeméti klubjukon kívül számos fővárosi, vidéki és határokon túli helyszínen megfordultak, játszottak már vasúti restiben is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában