A papa elveszítette a fonalat

2023.04.12. 17:30

Megrázó témáról, szépkorúak gondozásáról, leépülésének elfogadásáról szórakoztatóan

Megható, elgondolkodtató jelenetek közé jócskán becsempészett humorral beszél az időskori szellemi leépülésről a Veszprémi Petőfi Színház bemutatója, Az apa című darab. Április 14-én 19 órától tartják a premiert.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos

Kálloy Molnár Péter rendező a keserves bohózatról elmondta, hogy olyan nehézségekről szól, amikről fontos többet tudni, mert a demencia szinte minden családot érint. „Fontos témát vitatunk meg a nézőkkel, mégis kellemesen szórakoztató a főszereplő figurája, ami lazítja a komolyságot. Ez a fajta kettősség adja feladatunk szépségét és rejti üzenetét" – fogalmazott, és hozzátette: a főszereplő szemüvegén keresztül látja a közönség a történéseket, hiszen ő az, aki ebben a darabban különösen lát, időnként összekever helyszíneket, embereket, ami sok félreértést, galibát okoz a családjának, a lányának. Így az emberi kapcsolatok feszültségét tudja jól megmutatni a darab. 

– Ha a családtagok megfelelő toleranciával tudják elfogadni a szellemi leépülést, akkor is megterhelő az számukra. Magukkal is foglalkozniuk kell, hogy el tudják viselni az idős rokon ápolásának lelki terhét, amihez családi összefogás, összehangoltság, szervezettség kell, és lemondásokkal jár – hangsúlyozta a főszerepet játszó Rupnik Károly. Úgy véli, a darab színes érzelmi skálán mozog, tragikus, szürreális és mellbevágóan érzelmes, emiatt komoly feladat a színésznek. 

– Az apa figurája tíz évvel idősebb, mint én, ráadásul én nagyon energikus személyiség vagyok, ám ehhez a szerephez ebből jócskán lejjebb kell vennem. Csöndesebbnek kell lennem, és még keresem a bizonytalanság megnyilvánulásait, hogy hogyan tudom megmutatni, elveszítettem a fonalat, milyen módon tudom arcjátékkal, töprengéssel, tépelődéssel kimutatni, hogy keresem a gondolatokat – vallotta be a színész, akit az a mérhetetlen szeretet, alázat fogott meg a történetben, ami ugyan alárendeltté tehet egy hozzátartozót, de ami határtalan áldozathozatal is egyben. Sok családtag így válik ápolójává például egy apának, akár azon az áron is, hogy fel kell áldoznia a magánéletét, a pénzkereseti lehetőségét.

A címszereplő lányát Palásthy Bea alakítja, szerinte nagyon kell majd figyelnie a nézőnek, mert ismétlődnek jelenetek és emlékfoszlányok a főszereplő demenciája miatt. Azt látja, hogy ennek az állapotnak egyre nehezebb a családban az ellátása. A világjárvány időszaka alatt idősek otthonában segített, ahol sok mindent látott, s most jól jön neki ez a tapasztalat. Hangsúlyozta: az időskori demenciáról beszélni kell, nincs mit letagadniuk, szégyellniük sem az időseknek, sem az őket vigyázó, szerető rokonságnak. Tudni kell felismerni, mikor kell segítséget kérni!  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában