Fesztivál

2023.05.16. 11:30

A héten a táncé lesz a főszerep Veszprémben

A korábbinál több külföldi előadás és visszatérő produkciók is szerepelnek A Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválon, amelynek hivatalos megnyitóját hétfőn tartották az Agórában.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról beszélt, olyan ajándékokat kap a veszprémi közösség az idei évben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak köszönhetően, amelyeket korábban soha. Hozzátette, ahogy az ingatlanberuházásoknál arra törekedtek, hogy megőrizzék a múlt értékeit, és gazdagítsák az épületeket a 21. századi kívánalmaknak megfelelően, úgy a város fesztiváljainál is ez volt a cél. Emlékeztetett, az EKF2023 cím elnyerése előtt is pezsgő kulturális élet jellemezte a várost, amelyre alapozni lehetett a pályázatot, ezek közé tartozik a táncfesztivál is. A polgármester párhuzamot vont a 25 éve elindult rendezvény és az EKF-projekt között: mindkettőn megírt forgatókönyv nélkül kellett elindulnia a szervezőknek. Leszögezte, Vándorfi László kijárta a fesztiválszervezés iskoláját, és mára tananyag lett. 

Vándorfi László, a fesztivál igazgatója bevezetőjében elmondta, a rendezvény az évek során a kísérletező előadásoktól eljutott oda, hogy nyisson a különböző nézői igények felé. Hozzátette, az előadások között felemelő, szórakoztató és kimondottan humoros is szerepel. A fesztiválon nyolc külföldi előadás mellett több olyan hazai produkciót is láthat a közönség, amely korábban már nagy sikert aratott, például a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadását. Az igazgató végezetül köszönetet mondott a veszprémieknek, hogy a város otthona lehet a műfaj, valamint a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezetésének és stábjának a fesztivál támogatásához. 

Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte, a meghívott előadásokat szigorú szakmai elvek alapján válogatták, és az idén a legnemzetközibb a programkínálat a rendezvény történetében. Hozzátette, az előadások nemcsak esztétikailag kiemelkedők, hanem gondolatébresztők is, valamint a kínálat a legkisebbektől a felnőttekig valamennyi korosztályt megszólít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában