Pünkösd a bakonybéli bencés monostorban

2023.05.11. 15:00

Az égből kapott erő, vigasztalás ünnepe, zenei és lelki megújulással

A liturgikus zene legszebb dallamai csendülnek fel pünkösdkor a bakonybéli monostorban, ezzel újranyitja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Kultháló Bázisaként kapuit.

Rimányi Zita

Május 28-án a Gemma Énekegyüttes ad koncertet

Forrás: szervezők

„Pünkösd hagyományosan a megújulás, az új lendület, az újrakapcsolódás ünnepe. Az egyház ilyenkor azt ünnepli, hogy ötven nappal Jézus feltámadása után kiáradt a Szentlélek a tanítványokra. Ez az égből kapott erő, vigasztalás, a megújulás alapvető igényünk. Mindennapi tapasztalat, hogy időnként az életünket egyben tartó formák kiüresednek, tevékenységekbe belefásulunk, kapcsolataink hűlni kezdenek, szavaink elveszítik csengésüket és korábbi jelentésüket. Ilyenkor szükségünk van arra, hogy valahonnan erőt merítve új szemmel lássuk mindazt, ami a miénk, hogy új jelentéssel teljenek meg a szavak, új szenvedéllyel tudjuk szeretni azt vagy azokat, amihez, akikhez tartozunk” – hangsúlyozta Baán Izsák, a monostor perjele. 

Mindennek jegyében az egyházi liturgia évszázadainak legszebb kórusmuzsikáival ünnepelnek a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban pünkösd alkalmából. Az előadások és a koncertek a gyönyörködni vágyó és a kíváncsi füleknek is örömet okoznak május utolsó hétvégéjén. Francia és magyar énekegyüttes lép fel a Vallis musicalis – Csendbe hívunk programsorozatban. Május 27-én este 6 órakor az érdeklődők a Moissac városából érkező Ensemble Organum koncertjét hallgathatják meg, amely a VII. és a XIII. század között feljegyzett pünkösdi liturgia ó-római énekeiből nyújt válogatást. Május 28-án este 6 órakor pedig a Tóth Márton karnagy által vezetett Gemma Énekegyüttes ad koncertet, műsorán angol egyházi művek szerepelnek a reneszánsztól a modern korig.

Az Ensemble Organum az órómai liturgia zenéjével 1985 óta foglalkozik. Így olyan muzsikába avat be, amely a maga idején a görög zenéből táplálkozó nóvum volt. Ezek az énekek grandiózus jellegüknél fogva Nagy Károly uralkodót is magával ragadták, majd elterjedtek a kontinensen, és később számos dialektussal gazdagodva tértek vissza Rómába. Egészen a XIII. századik meghatározók voltak az egyházzenében, de kéziratban fennmaradt kottáit csak a XX. században fedezték fel újra, ekkor azonban kulcsfontosságúnak bizonyultak a gregorián zene kialakulásának, a jeruzsálemi templomi éneklés és a görög zenei örökség közötti kapcsolat megértéséhez. „Ismét sokakat érint meg, segít a bibliai szöveg befogadásában, a zenei és lelki megújulásban” – fogalmazott Izsák atya.

A bakonybéli koncerteket a Kultháló szellemiségéhez híven beavató előadások előzik meg, amelyeket Vikman Pál karnagy, zenetanár, az Orlando Énekegyüttes alapítója tart az órómai liturgikus zenéről. Az első alkalomra május 25-án este 6 órától kerül sor a Veszprém Pannon KözTéren (Egyetem utca 10.), ismétlésére pedig Bakonybélben, a Boldog Gizella Közösségi Házban, május 26-án, 18.30-tól. Május 28-án és 29-én ugyanitt, Bakonybélben Marcel Pérès karnagy interaktív workshopot tart olyan zenészeknek, énekeseknek, kórusművészeknek, akik kíváncsiak a nyugati egyházi zene keleti gyökereire, a gregoriánt megelőző középkori zenei világra, és jártasak az alapszintű gregorián kottaolvasásban. Az ingyenes kórusakadémiára előzetes jelentkezés szükséges. A pünkösdi programot támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap.

„Azt remélem, hogy az énekelt szó – benne az emberi lélegzet, mint szél és tűz – mely betölti a bakonybéli templomot ezen a hétvégén, helyiek és vendégek, szerzetesek és zeneértők számára egyaránt a megújulás forrásává válik. A zene erőforrás. A zene megújít. Segít újra kapcsolódni. A pünkösdi hétvégén az ünnepi liturgiák mellett megújító zenei programokra, koncertekre, műhelymunkára hívjuk minden kedves barátunkat” – invitál Baán Izsák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában