Mosotor

2023.05.28. 19:00

Az elcsendesedés bakonybéli dallamai

A nyugalom zenei ünnepeit jelentik azok a különleges hétvégék, amelyeket a Szent Mauríciusz Monostorban idén Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének ezredik és a bencés monostor újraalapításának negyedszázados évfordulója alkalmából tartanak meg. Lássuk mivel vár a Vallis musicalis, a zenével teli völgy a Bakony szívében!

Rimányi Zita

Forrás: Szent Mauríciusz Monostor, Oláh Gergely Máté

A sajtótájékoztatón megjelenteket Baky Anna, a Szent Mauríciusz Alapítvány elnöke kérdezte és így derült ki többek közt, hogy a szerzetesközösség meghívása a zenei hétvégékre mindazoknak szól, akik művészeti élményt, szakmai, lelki közösséget keresnek, vagy akár elcsöndesedésre vágynak. Baán Izsák, a monostor perjele arról beszélt, hogy azt az erőt ünneplik a kerek évfordulók apropóján, ami az embereket összehozza és ehhez a zene az a közeg, ami az emberek köré közösségeket szervez. Nem eseményekben, hanem folyamatokban gondolkodnak, hiszen közösségeinkben azokról van szó, és egymáshoz kapcsolódásra hívják az embereket. Mindezt egy szerzetesközösség teszi, amely eleve zenei közösség, naponta több órát énekel, felismeri magát a zenében. E téren képzi is magát, ezért hív meg idén különleges fellépőket, külföldi zenészeket. Így együtt zsolozmázott a napokban egy francia kórus a bencésekkel és a monostor a kórusakadémiákat, a koncerteket megosztja az oda ellátogatókkal. Pünkösd után július 1-én, augusztus 20-án és szeptember 22. és 24. között. Hallható lesz Vivaldi a kemencénél, a gyógynövénykertben, Händel Messiása több mint száz énekes közös előadásában.

A franciaországi Ensemble Organum pünkösdkor lépett fel Bakonybélben. Egyedi a kórus attól, hogy órómai zenével foglalkozik. Karnagya, Marcel Peres az egyházi liturgia korábbi, ma gregoriánnak nevezett zenei része előtti éneklésről elmondta, hogy meghatározta a keleti és a nyugati világ egykori egymáshoz közelebbi viszonya, a lélek egységének kifejezése. 

– A zene elemi erejű, magával ragadó tapasztalat, az élet kifejezése, és nincs hagyomány nélkül. E téren a kortársak a spirituális gyökereire visszakérdeznek – mondta el Nagy Krisztián, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Kultháló program projektmenedzsere. Vikman Pál, az EKF zenei menedzsere szerint ehhez, a béke, a csend kereséséhez Bakonybélben számos tényező szerencsés együttállása van meg. Itt ugyanis a zene ima, mi pedig jobbára csak keressük ezt a részét. A zene többre képes, mint amire használjuk, nem csupán közönségnek szánt szórakozásra jó, mert egy mély megérintés a léleknek – hangsúlyozta a szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában